РАД ГРАДСКОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА – Милион мање за уједе паса

И прошле године највише тужби грађана против Града поднето је ради накнаде штете од уједа паса луталица. По овом основу из градске касе треба исплатити укупно 1,75 милиона, што је за око милион динара мање у односу на претходну годину

Славољуб Петковић

Функција градског Правобранилаштва у Лозници у прошлој години остваривана је кроз превентивно деловање са циљем споразумног решавања спорних односа и кроз давање правних мишљења у области имовинско-правних односа – оцена је Славољуба Петковића, градског правобраниоца.  У току прошле године Правобранилаштво је имало у раду 1.835 предмета, а од тог броја решено је 1.358 предмета док је остало нерешено 477.

Према речима Петковића, нерешени предмети су претежно из области парничног, извршног и управног поступка, динамика њиховог решавања зависи искључиво од рада надлежних судова и других поступајућих органа. Правобранилаштво је у току прошле године учествовало на 857 расправа пред судовима и другим државним органима, 192 расправе више него претходне године. Од тог броја пред судовима је било 606 расправа а пред другим органима 251.

– Правна заштита имовинских права интереса града Лознице најчешће се обавља у парничном поступку пред судовима у којем Правобранилаштво заступа град као странку, по тужбама ради утврђивања права јавне својине, права коришћења на непокретностима, предаје поседа покретних и непокретних ствари, неоснованог богаћења, накнаде штете и решавања разних спорова – каже Петковић.

У парницама је било у раду укупно 495 предмета, што је 120 више него претходне године, до краја године правоснажно је окончано 253 и то тако што је добијено 157 а изгубљено 19, док је на други начин, као што је прекид поступка, повлачење тужбеног захтева, решено 77 парница.  Правобранилаштво је пред судовима заступало град у деведесет и једном предмету, од овог броја Лозница је тужилац у седам предмета, а тужени у 84 предмета.

– Карактеристично је да је и лане највећи број тужби грађана поднет ради накнаде штете од уједа паса луталица. Међутим, последњих година имамо тенденцију смањења предмета у којима је град тужен и повећање предмета који свој епилог добијају у мирном поступку тамо где је то могуће. На овај начин избегавају се судски поступци што у значајној мери смањује трошење буџетских средстава – напомиње он.

Због уједа паса прошле године поднете су 22 тужбе Основном суду ради накнаде штете док је из претходне године пренет 31 предмет. Правоснажно је решено 14 предмета, остало је још 39. Просечно досуђена накнада штете због уједа паса луталица износила је 56 хиљада динара. По овом основу Град треба да исплати укупно 1,75 милиона динара, што је за око милион динара мање у односу на претходну годину.

Како каже Петковић, у прошлој години Правобранилаштво је имало у раду 404 предмета у којима је поступао као пуномоћник, највећи број ових предмета односио се на парнице у којима је ЈП “Лозница развој” тужилац, а у којима се расправљало о основаности и висини оспорених потраживања у извршним поступцима по основу пружених комуналних услуга од стране јавних предузећа. Ови предмети се завршавају са успехом од више од 95 одсто у корист овог јавног предузећа.

– У току је ванпарнични поступак пред Основним судом у Лозници ради одређивања новчане накнаде за изузето земљиште површине око 61 ар по захтеву наследника ранијег сопственика којем је земљиште правоснажно изузето решењем Скупштине општине Лозница од децембра 1991. године а накнада за ово земљиште није одређена ни до данас. Према до сада изведеним доказима, у питању је грађевинско земљиште са изузетно високом проценом тржишне цене по јединици мере – напомиње градски правобранилац.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЧАСТ ЦЕРСКИМ ЈУНАЦИМА – Трчи до Текериша

НА ГУЧЕВУ –  Ватрогасци спречили ширење пожара

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )