ОБЕЛЕЖЕН ДАН МЛАДИХ – Волонтирај за будућност

Међународни дан младих, 12. август, обележен је јуче у Омладинском центру под слоганом ”Волонтирај за будућност”. Како каже Бојан Лучић, координатор Канцеларије за младе (КЗМ), Дан младих обележава се након реализације више пројеката и волонтерских активности којих не би било да нема младих волонтера који су увек ту да се укључе и пруже подршку.

– Млади су будућност сваке локалне заједнице, али и света јер они треба да креирају амбијент какав желе и да својим идејама допринесу животу у нашем граду. Посебно ме радује то што се из КЗМ изнедрило много идеја које су донеле сјајне резултате и окупиле велики број младих, око 4.000 на годишњем нивоу, што је импозантан број. Радује ме и то што КЗМ има велику подршку Града Лознице јер сваки добар резултат захтева подршку, а да је није, не бисмо били толико успешни. Наш рад је примећен и од стране бројних међународних организација и удружења са којима сарађујемо, не само лозничких, већ и оних из целе Србије – рекао је Лучић.

Обележавању празника младих присуствовали су и представници партнерских удружења из Малог Зворника, Шапца, Ваљева, Београда…

Лучић каже да млади имају различита интересовања и у зависности од њих се укључују у пројекте, али и да је одржати волонтеризам активним захтеван посао.

– Уколико им не пружите сталне активности, да стално буду укључени, изгубиће интересовање. Наш волонтерски сервис је прошле године унапређен кроз сарадњу са крушевачким Едукативним центром и Уницефом, добили смо озбиљну подршку и ове године се то огледа кроз више пројеката међу којима су и камп менталног здравља и еколошки камп. До сада смо спровели пет пројеката и 18 волонтерских активности, што је више него што смо планирали за овај период, а до краја године планирамо још пет програма да спроведемо у најбољем интересу младих и града. Циљ нам је да подржимо различите иницијативе – каже координатор КЗМ.

Презентацији волонтеризма у Омладинском центру и коктелу који је припремљен за волонтере и госте присуствовао је и Милан Недељковић, председник градске Комисије за спорт и директор Средње економске школе.

Он је навео да КЗм током целе године ради врхунски посао и да је за њих сваки дан дан младих јер су дешавања свакодневна.

– Наша КЗМ је пример добре праксе за целу Србију и драго ми је што сам овде уз младе – казао је Недељковић.

Обележавању празника младих присуствовала је и Даница Пелемиш Суботић из малозворничког Удружења грађана ”Понтем” које је приредило кратко предавање о омладинском волонтеризму. – Овом презентацијом указујемо на то колико млади могу да учине у својој локалној заједници, уколико се активирају и фокусирају на одређене теме. Сличне пројекте смо радили у Зворнику и Малом Зворнику и имали три занимљиве, идеје младих у вези са екологијом које су реализоване са Иновационим центром у Малом Зворнику. Надамо се да ћемо и у Лозници успоставити сарадњу и позивамо све који су заинтересовани да заједнички радимо на пројектима који неће покривати само Лозницу и Мали Зворник – навела је гошћа из ”Понтема”.

Иначе, Међународни дан младих обележава се 12. августа након што је Генерална скупштина Уједињених нација 1999. године прихватила препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да тај дан буде посвећен онима ”на којима свет остаје”.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Олуја

ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – У току конкурси за субвенцију инвестиција

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )