ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – У току конкурси за субвенцију инвестиција

Три конкурса за подстицај пољопривреде у току су на подручју Лознице. Градска управа расписала је недавно конкурсе за доделу субвенција за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, за репродуктивни материјал – вештачко осемењавање, и за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња. Конкурси су отворени до утрошка средстава, а најкасније до 1. децембра ове године.

Како је на данашњој конференцији за медије рекао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, на целом подручју града Лознице двадесетак процената становништва бави се пољопривредом, немалом проценту је то додатна делатност, а регистрованих пољопривредних домаћинстава је нешто мање од пет хиљада.

– Пољопривреда је фабрика на отвореном и у великој мери зависи од временских услова. Циљ Града је да што више средстава издвојимо из буџета да помогнемо нашим пољопривредницима. Према расписаним конкурсима, ми из буџета дајемо субвенције за набавку пољопривредне прикључне механизације, пластеника, садног материјала, опреме и, посебно важно, за осигурање усева, имајући у виду то какве су нам временске прилике. То је важно, а ако узмемо у обзир да и држава издваја део новца за рефундацију осигурања, уз средства која ми издвајамо, пољопривредницима остаје да врло мало допуне средства да би усеви били осигурани – казао је Ђокић.

Он је подсетио да Град издваја новац и за набавку противградних ракета, стотинак годишње, које Радарски центар у Ваљеву потом распоређује на лансирне рампе у лозничком крају за његову одбрану.

– Из буџета издвајамо средства и за калцификацију земљишта, као и за дезинсекцију и дератизацију која спасава наше пољопривреднике од глодара. Када се све то сабере, ове године смо за пољопривреду издвојили нешто мање од 60 милиона динара. Иначе, имамо око десет хиљада хектара под кукурузом, на око 3.000 је посељана пшеница, а следи соја. У воћарству је око 850 хектара шљиве, а следе малина и купина, док су у сточарству говеда на првом месту па затим свиње. Тренутно се наводњава око 950 хектара и наш дугорочни циљ, на томе морамо радити, јесте повећање наводњаваних површина, а треба тежити и томе да имамо што више домаћинстава која се баве органском производњом – казао је Ђокић.

Захтеви за доделу подстицајних средстава достављају се Одељењу за привреду и локални економски развој поштом, или на писарници градске управе. Додатне информације могу се добити позивом на број 015/879-200, локал 329, градска управа, Одељење за привреду и локални економски развој.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АФРИЧКА КУГА СВИЊА СТИГЛА У ЛОЗНИЧКИ КРАЈ – У Липничком Шору еутаназирано 309 свиња

НАСТУПИМА У ЛОЗНИЦИ, ТРШИЋУ И БАЊИ КОВИЉАЧИ – Завршен фестивал фолклора

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )