ЛОЗНИЧКА ОПОЗИЦИЈА – Од јесени у нове протесте

У просторијама Градског одбора Демократске странке данас је одржана заједничка конференција за медије лозничких демократа и представника Покрета слободних грађана и Странке слободе и правде. Они су указали на неке од, како су рекли, проблема у граду за које су већ тражили одговоре од надлежних, али их до сада нису добили. Акценат су ставили на ситуацију у Општој болници, завршетак изградње новог стадиона, економску ситуацију у граду и податке последњег пописа становништва у Србији.

– На прошлој конференцији смо поставили питање одговорности директора Опште болнице за све проблеме који су настали у протеклом периоду током којег он врши ту функцију и, нажалост, нисмо добили адекватне одговоре осим једног немуштог које је дато новинарима ЛН. Наставићемо да постављамо ова питања јер је стање у лозничкој болници катастрофално – рекао је Чотрић.

Он се осврнуо и на изградњу новог стадиона, подсетивши да је требало да буде отворен у мају ове године, али да се, каже, због одређених неправилности то није десило. Како је рекао, сама идеја о изградњи стадиона на месту старог била је погрешна јер је срушен „један од ретких таквих објеката који је имао покривене трибине и сасвим задовољавао потребе ФК Лозница“.

– Причало се како ми добијамо стадион на поклон од УЕФЕ, са стандардима УЕФА 4, да би се на крају испоставило да то, ипак, финансирају грађани Србије преко Министарства за јавна улагања. Критиковали смо локацију због саобраћајне инфраструктуре јер када дође осам хиљада људи са три или четири хиљаде аутомобила настаће колапс – указао је Чотрић, подсетивши и на „плаво-бела седишта“, траву коју је „напала бактерија“, уз питање „ко се игра парама грађана“.

Мирослав Грујичић (ССП) је истакао да је просечна плата у Лозници за мај по подацима Републичког завода за статистику (РЗС) око 20 процената нижа од државног просека и износи око 70.000 динара. Како је рекао, просечан грађанин Лознице прими око 51.000 динара, што је у висини просечне потрошачке корпе, и „живи на ивици сиромаштва“, као и то да ни пензионерима није ништа боље.

– Према подацима последњег пописа становника, просечна старост Лозничана је 44,08 година што је више од републичког, а на подручју града живе 59.403 пунолетна становника, што значи да би толико људи требало да буде у бирачком списку а не 74.000, колико их је било на последњим изборима. Подаци РЗС о школској спреми и компјутерској писмености су показали да је Лозница по броју грађана са вишом и високом спремом на претпоследњем месту свих градова Србије, односно да их је 14,7 процената. О компјутерској писмености подаци говоре да је такође на претпоследњем месту са 36,4 процента – указао је Грујичић.

Радомир Ђунић (ПСГ) сматра да у претходних десет година на територији Србије локална самоуправа као законска категорија не постоји.

– Постоји по закону, постоје њени органи, оно што се види у раду градске скупштине, али постоји и наредбодавна линија која иде из Београда сваки пут када се одлучује о сваком битном питању. Постоји послушност локалне власти према централним органима. Свака јавна набавка спроведена у Лозници иде под директном контролом неког из Београда и зато позивам грађане Лознице да од септембра кренемо у озбиљан протест, против свега што нам се дешава, да подигнемо главу и кажемо не насиљу било које врсте и не незакоњу – казао је Ђунић.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХОТЕЛ ЗА ПСЕ – Кад пођете на пут, коме поверавате љубимце?

ФУДБАЛ: МАЧВАНСКА ОКРУЖНА ЛИГА – Позив за попуну лиге

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )