СКУПШТИНА УСВОЈИЛА РЕБАЛАНС БУЏЕТА – Приходи већи за 210 милиона

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА РЕБАЛАНС БУЏЕТА – Приходи већи за 210 милиона

На данашњој седници Скупштине града Лознице, која је трајала нешто више од четири сата, усвојен је ребаланс буџета, први у овој години. Како је рекао Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, ребаланс је урађен с обзиром на то да су за шест месеци у овој години остварени увећани приходи који су у односу на лане већи за око 210 милиона динара, од тога се само на порез на зараде односи116 милиона динара, порез на приходе од самосталних делатности 50 милиона, порез на остале приходе 11, а на порез на имовину 34 милиона динара.

– Укупни приходи буџета су планирани у износу од 4,241 милијарде динара од тога су приходи буџета 3,775 милијарди. Ребалансом су увећане субвенције за пољопривреду за десет милиона, за подршку родитељству четири милиона, за услуге личног пратиоца седам милиона, основно образовање 18 милиона, у питању је израда гасне станице у ОШ „Јован Цвијић“ која се једина грејала на чврсто гориво. Она ће бити урађена до почетка грејне сезоне. За средње образовање давања су увећана за три милиона, у питању је одржавање објеката школа. Субвенције су увећане код КЈП „Наш дом“ за 8,2 милиона динара и то, за набавку два камиона смећара која би требало до јесени да буду на располагању предузећу, а то ће допринети бољем обављању посла и проширењу зоне изношења смећа. За КЈП „Топлана“ предвиђен је износ од 22 милиона динара да би се обезбедили неопходни енергенти и урадила реконструкција постројења пред предстојећу грејну сезону. Увећана су и давања за месне заједнице за шест милиона динара тако да они сада располажу средствима од укупно 72 милиона – рекао је Томић.

Говорећи о капиталним инвестицијама истакао је да је ребалансом за путеве предвиђено 456 милиона, што је највећи износ до сада, од тога 234 милиона за асфалтирање, 122 милиона за редовно одржавање и 100 милиона за капиталне инвестиције у путној мрежи. Обезбеђена су средства и за остала капитална улагања пре свега за фискултурну салу у гимназији и основној школи у Јадранској Лешници.

– Наставља се изградња линеарног парка на Лагатору, атлетског стадиона за који су спроведене  јавне набавке и очекујемо да радови убрзо почну, одвојена су средства и за замену постојећих натријумских лед сијалицама, за изградњу нова три дечја игралишта, постављање семафора на још три раскрснице у граду. Определили смо и додатних 3,6 милиона Црвеном крсту због увећаних потреба њихових корисника, а СЦ„Лагатор“ два милиона за набавку усисивача за базен пошто је постојећи дотрајао – рекао је Томић.

Дејан Сталовић, градски менаџер, рекао је да буџет града из године у годину расте без задуживања и да то није хвалисања, већ су у питању чињенице.

– Претходних дана, радећи на Програму развоја града у сарадњи са одређеним организацијама, од њихове стране упознати смо са чињеницом да је буџет града Лознице једини у Србији стопостотно самоодржив, дакле, ми функционишемо без задужења и подршке са стране – истакао је он.

Одборници групе „Смело за бољу Лозницу“ замерили су што је свих тринаест веома важних тачака дневног реда, међу којима је и ребаланс буџета, обједињено у једну, да нема довољно времена да би се о свима њима расправљало и да чак нису ни предвиђена објашњења директора предузећа и установа.

Према речима Владана Љубинковића, проблем је што постоји дефицит од 405 милиона, а има и пренетих средстава која представљају, како је рекао, неизвршене обавезе према грађанима.

-„Топлана“ дугује пет милиона евра, у блокади је за 122 милиона од стране „Србија гаса“. Да ли ће неко да преузме ово предузеће, а дугови да остану грађанима? – питао је он.

Ненад Тодоровић је рекао да му није јасно како на половини године има вишак прихода.

– Можете да имате повећано пуњење буџета  а не вишак прихода, а знамо да је прошла година била катастрофална по питању прихода. Несхватљиво је и преношење дефицита од 10 одсто – рекао је он између осталог.

Како је рекао градоначелник Видоје Петровић, неки и даље постављају питања на која знају одговор у жељи да ток расправе усмере тамо где би они желели. Нагласио је да се ребаланс ради као потреба када су увећани приходи буџета настали као директна последица успешне реиндустријализације града, повећане привредне активности која се манифестује кроз повећање зарада и броја запослених.

– Када имате увећан приход врло важно је где и како се распоређује тај новац, као и да се ускладе програми рада предузећа и установа и градске управе јер се преко њих наменски троше средства – рекао је између осталог.

Нагласио је, и да се пренета средства не сматрају приходом буџета, већ се приказују као технички дефицит да би могла да се користе. Суштина је да се, како је рекао, он не покрива кредитом, већ средствима која се налазе на рачуну.

– Део пренетих средства су из уштеда, део из нереализованих пројеката, али и одређене активне политике – закјучио је Петровић.

Усвојен је и План генералне регулације за Лешницу, као и Локални акциони план за спречавање насиља у породици за период 2023-2026. године. Без расправе је усвојена и Информација градске управе – Одсека за планирање одбране и ванредне ситуације о активностима током ванредне ситуације у граду у периоду мај-јул ове године. У Информацији се, између осталог наводи, да је поплављено око 200 домаћинстава, да је штета на путној инфраструктури 50 милиона динара, пољопривреди 85 милиона, док је у Општој болници штета процењена на више од 17 милиона динара.

Скупштина је поново за вршиоца дужности директора ЈКП “Топлана“ именовала Милана Рачића, струковног специјалисту економије, који ће ову функцију обављати до именовања директора, а најдуже годину дана. Како је образложено, Рачићу сутра истиче период на који је именован, а још се нису стекли услови за спровођење јавног конкурса за избор директора.

Донета је и одлука за формирање новог, десетог одељења у градској управи, у питању је Одељење за надзорно-оперативне послове, информационе технологије и ванредне ситуације.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОМЛАДИНСКОМ ПАРКУ – Почело уређење језера

У ‘’ВИСКОЗИНОЈ’’ ‘’ЦЕЛУЛОЗИ’’ – ‘’Паковање’’ опасног отпада

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )