НАШИ СМО – Врућина

“Гори Србија, захватио нас тропски талас, црвени метеоаларм, списак најтоплијих градова, онесвестили се у јавном превозу, возач избацио путнике, није хтео да им укључи климу али себи јесте, не улазите гладни нити жедни у јавни превоз, повећана потрошња воде…”

Све су то наслови којима нас бомбардују са новинских стубаца ових дана а ако се томе придода да је Лозница веома често најтоплији или међу најтоплијим градовима у Србији, све добија додатну тежину.

И шта сад? Да не излазимо напоље, да не идемо на посао (ко не мора или нема посла), да се не возимо јавним превозом, возилима која немају климу јер смо тада надрљали, да не седимо испред продавнице и циркамо пиво, ако већ не можемо у неком климатизованом ресторану. Како седети у пешачкој зони испод сунцобрана и “освежавати се” уз сокић, лимунаду или сладолед. Ма, треба бежати главом без обзира – не окрећи се сине.

Сећам се када смо својевремено стрепели јер смо били у заблуди да не смемо излазити напоље када је помрачење сунца. Седели смо тада у некадашњем Радио Подрињу са спуштеним зеленим завесама и нисмо смели ни да привиримо напоље да не бисмо ослепели. Мајке ми, тако су нам рекли, морали смо да се придржавамо прописа. Деведесетих када је било бомбардовање, морало се крити од могућих бомби, па су неки седели у подруму. Стално неко скривање од нечега.

Сада су дошла нека чудна времена када морамо да се скривамо и од сунца јер оно не само да пече, већ и зрачи. Увек сам се чудила (и пре него што су откривене озонске рупе) људима који леже на плажи и “чваре се”. Бојица је ту, али се опет сунча, некима боје изгледа никада доста. чим је лето на видику, причају нам о младежима које треба проверавати (и треба их проверавати), меланомима, опасностима које носе соларијуми (и носе), говоре нам да се мажемо кремама са заштитним фактором 50 (и треба да се мажемо), да носимо одећу дугих рукава, дугих ногавица. Тако вам је то, одозго нас вреба сунце, стршљенови, осе, пчеле, комарци, а одоздо крпељи, буве, змије. Све их је више, намножили се, џаба прскање.

Да ли се мења клима или је овако увек било? Једни су за, неки против ове теорије. Поједини  метеоролози ће вам увек пронаћи неки период када су биле сличне температуре. Сада тврде да је  прошло лето било топлије од садашњег, за њих ово није ништа ново. А други у свему проналазе неке тајне завере, прегрејавање планете, датуме о скором смаку света (колико их је само до сада већ било) очигледно још није дошао тај дан.

И на све то ничу најновији наслови – Очекују нас олује са снагом атомске бомбе! Стижу нове суперћелијске олује! Сад, после силних поплава и у нашем крају, великих врућина, прете нам и те олује. Оне су већ погодиле Војводину, а могу да стигну и до нас. Са собом доносе град, уништавање воћа, поврћа, које је већ начето поплавама а сада и сушама.

У сваком случају, опрез било где да сте. Ако седите испод дрвета, пазите да не падне на вас, ако сте на реци или мору, не пливајте далеко од обале. Црне хронике упозоравају.

Можете да се расхладите мало и у супермаркетима, али када видите колике су цене, брзо ће вас ухватити топлотни талас, већи него онај напољу. Према проценама стручњака, Србија је гледајући на платежну моћ грађана, једна од најскупљих земаља у Европи и шире. То потврђују и коментари наших гастарбајтера који долазе са свих страна света и не могу чудом да се начуде. Углавном им је ово пролазна станица на путу ка неким плавим дубинама а неки који су се већ одатле вратили, кажу да су цене хране у ресторанима и продавницама приближне нашима. Живимо у “скупој” земљи, пуној градилишта, у којој су “најјефтинији” наши празни новчаници.

Али, то сад није вааажно, уби нас ова врућина па смо мање и гладни.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – 800

НАШИ СМО – Селфи

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )