НАШИ СМО – 800

Мора се признати да лепо звучи када се каже да нам је ово 800. број. Мало ли је? Да наглас избројиш до 800 треба ти нешто више од пет минута, да објавиш толико бројева првог лозничког недељника, из петка у петак,  петнаест година и четири месеца. О броју обављених разговора, пређених километара, фотографија, откуцаних текстова и количини погубљених живаца, да не говорим. Лако није било, али слатко јесте.

Да будем поштен, лепо је бити део екипе која је успела од Лозничних новости да направи најдуготрајнији лист у нашем граду и први који излази седмодневно. Лепо је кад знаш да си део редакције којој се верује, чији се портал чита, прати и да се за многе нешто десило тек када објаве Лозничке новости. Увек нам је било важније да оно што објавимо пре буде тачно него брзо. Времена нису за велика славља, новинарски хлеб је са милион кора за оне који хоће да раде посао часно, поштујући кодекс професије и настојећи да раде тако да не буде ”Ни по бабу, ни по стричевима”. Стална борба на више фронтова. То је пловидба по океану где је предах само између две олује, а оне су ћудљиве, немилосрдне, препредене и окрутне.

Лозничке новости плове, некада пуним једрима, некада више на весла, али плове на свом курсу избегавајући хриди, плићаке и сличне замке. Како је то пре сто бројева у сличном тексту написала наша Зока, ”са нашим читаоцима имамо заједнички  интерес – да дођемо до тачних и правовремених информација које су данас све ‘дефицитарнија’ роба”.

Нажалост, та роба је постала још дефицитарнија, није лако доћи до информација ни одговора на питања, а, ако ћемо искрено, обично се у данашње време не гледа увек са разумевањем на оне који питају. Без обзира на то настојимо да не будемо ”проточни бојлер” за информације, по систему ”пошто купио, по то продао”, већ да наша информација коју простремо пред читаоце има и ”меса”. Наравно, ко ради тај и греши, али је битно, бар у нашем случају, да се никада не греши намерно, са предумишљајем, циљано са жељом да се неко унизи, повреди, представи у лошем светлу и за ових 800 бројева није било написано ништа што је било потребно демантовати. Само то довољно говори о нама, што би се рекло ”Паметном је и комарац музика”. Савршени нисмо, можемо бити још бољи, али вероватно ћемо и то успети када и све и сви око нас буду бољи. Важно је да ће неко за деценију, три или пет, кога буде интересовао живот од 2008. па наовамо, у Лозничким новостима имати поузданог хроничара о томе како се живело и радило у Лозници у свим областима, политици, култури, спорту, да ће моћи да нађе приче о ”обичном човеку”, његовим надама, радостима, проблемима, успесима.

Важно је да смо за ових 800 бројева бар једном, а било је тога доста, својим писањем некоме помогли да реши проблем, добије неопходну материјалну или здравствену помоћ, реши комуналну зврчку, добије подршку да успе у спорту, музици, образовању. Нисмо решили да идемо лаганим путем, нисмо, мада нас повремено својатају или лепе етикете, ни за ”ове” ни за ”оне”, па се некад мало на нас намрште и једни и други, иако кад себи признају поштено, знају да смо, упркос околностима највише своји. Е, то никада, а поготово данас није лако. Уопште.

Идемо даље, упркос ударцима које смо претрпели, па смо од седмочлане постали петочлана екипа. Остали смо без Дула и Зоке, али су они са нама, не само на фотографијама које нас гледају са зида редакције и у нашим мислима. До 800. броја стигли смо заједно и идемо даље. шта нас чека, не знамо, али знамо да ћемо наставити истим путем, ни лево, ни десно, само право, поштено, часно и истрајно. Јер, како то пева Цане – ”Тамо где је срце, тамо сија сунце;/Тамо где је страх, тамо живи мрак”, а ми само желимо да трајемо у складу са стиховима исте песме – ”Бити исти, бити посебан,/Бити слободан,/Бити само свој”. Да мирно спавамо и да увек као ”седма сила” можемо да погледамо свакоме у очи, а најпре себи. Тако је било 800. бројева тако ће бити и даље уз подршку оних који знају и цене праве вредности и улогу правих медија, а таквих има.

Идемо даље. Нова мета – 900. број.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И… 

НАШИ СМО – Селфи

НАШИ СМО – Путешествије

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )