ПРЕ КОНЦЕРТА У „КУР-САЛОНУ“ – Стефан Миленковић у Музичкој школи

Други дан фестивала „Лила-Ло“ у знаку је концерта виртуоза на виолини Стефана Миленковића који ће од осам увече свирати у великој дворани „Кур-салона“. Пре наступа у Бањи Ковиљачи, српски „уметник века“ и један од најбољих наших музичара посетио је Основу музичку школу „Вук Караџић“, где су му дободошлицу приредили ученици, професори и директор школе Горан Пантић. Са њима је разговарао о значају вежбања за напредовање у свирању, али и бројним другим темама, дајући им савете како да дођу до свог зацртаног циља у свету музике. У име организатора концерта, добродошлицу Миленковићу упутила је и Снежана Перић, директорка Туристичке организације града Лознице, која је изразила задовољство што један светски признат виолиниста гостује на фестивалу „Лила-Ло“. Миленковић се захвалио на гостопримству и позвао их да сви дођу у „Кур-салон“.

– Иако је концерт за нешто више од два сата, за овакве ствари увек имам времена и овакве посете и разговори са ђацима и људима који раде у музичким школама заиста вреде и нема ништа значајније – рекао је Миленковић.

Он се осврнуо на свој живот у Америци и одлуку да после три деценије поново дође у Србију и ту настави да ради. Кроз шалу је рекао да су један од „пресудних разлога“ били ћевапи, али да нису једини.

– За све те велике животне одлуке никада не постоји само један разлог, али мени је пресудно било то што ми је фамилија у Србији, због жеље да се посветим нашим студентима и осетио сам да такав корак морам учинити. Зато сматрам да сам сада управо тамо где треба да будем. У Новом Саду предајем студентима на Академији, радим много тога јер волим да увек будем заузет. То је све део мог мозаика. Концертне активности су интензивне и никада ми није досадно. Имам и клинца од три године и неколико месеци, он је такође врло активан, али уз добру организацију све се постиже – рекао је.

Ученицима лозничке музичке школе је поручио да буду увек упорни и да испред себе имају циљ. Испричао је да је са 15 година отишао у Италију, после у Америку, да није било никада лако, али да је јаком вољом све успевао да постигне.

– Не постоји ништа лепше него када се једно људско биће посвети уметности. На концертима треба да буде боље нама музичарима, али и публици, да забораве на свакодневне проблеме и уживају. То је племенита мисија и данас, када вештачка интелигенција може да замени многе професије, нажалост, ово је једина ствар коју неће у догледно време моћи да замени. Не може андроид изаћи на сцену и одсвирати концерт, то још не постоји и зато је ово што ми радимо важније него икада. То је чисто људско искуство – поручио је Миленковић.

Говорећи о разликама у педагошком раду у Америци и Србији рекао је да су оне евидентне, али да сваки успешан студент има исте карактеристике. Како је објаснио, предуслови за успех су рад, посвећеност и дисциплина јер без тога таленат не вреди ништа. Још је додао да се у професионалном окружењу људи не ангажују због талента, већ због рада, одговорности и „способности да испоруче продукт због кога су ангажовани“. Рекао је да је разлика и у темпераменту, да су Срби веома срчани, али да само ако се темперамент усмери у правом правцу, онда има и резултата. На наше питање каква је разлика између бављења класичном музиком и рокенролом, пошто се последњих година и ту појављује, објаснио је да су то два енергетски потпуно различита света.

– Класичари свирају акустично, тон производе сами и прилагођавају га величини сале. Код рокера и у електричној музици све иде преко разгласа, па је ту тонац битан колико и ваш инструмент. Различита је размена енергије, али и међу свима нама постоје заједничке карактеристике, а то је етика, радне навике. Све то обогаћује човека, сарадња са другима употпуњује сваки резултат – рекаоје Миленковић пред наступ у „Кур-салону“, где ће посетиоци моћи да чује сонате, али и краће форме из 19. века, Бетовена, Дворжака и друге композиторе.

Миленковић је поменуо и оснивање фондације којом ће се помоћи ученицима и младим уметницима, пре свега, изнајмљивањем инструмената и друге опреме, али не искључује ни могућност стипендирања.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

”ЛИЛА-ЛО” ФЕСТИВАЛ – Кад свирају ”Црне мамбе”

У ОКВИРУ ”ЛИЛА-ЛО” ФЕСТИВАЛА – Алжирска Сахара у галерији

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )