РЕОРГАНИЗАЦИЈА УСТАНОВА – У Лозници поново Здравствени центар

Изјава актуелне министарке здравља приликом недавне посете о потреби поновног формирања Здравственог центра у Лозници јер је, како је рекла, потпуно бесмислено да Општа болница и Дом здравља, који се налазе у истом дворишту, организационо буду две одвојене целине, поново је покренула причу о спајању ове две установе која је најављивана још 2019. године. Тада је речено да ће реорганизација домова здравља и општих болница у Србији брзо да се одвија, али се то није десило

Дом здравља и Општа болница у Лозници функционисали су као једна установа, ЗЦ “Др Миленко Марин”, све до 2010. године. Наиме, Уредбом Владе Републике Србије о Плану мреже здравствених установа дошло је до нове организације здравствених установа па су од Здравственог центра (ЗЦ) настале четири самосталне установе и то: Општа болница Лозница, Дом здравља Крупањ, Дом здравља Мали Зворник и Дом здравља Лозница. Најновијом Уредбом која је ступила на снагу крајем јануара 2020. године, после десет година, предвиђено је поновно формирање ЗЦ и то спајањем Опште болнице и лозничког Дома здравља, а домови здравља у Крупњу и Малом Зворнику остаће самосталне установе.

Иначе, поновно формирање здравствених центара предвиђено је Законом о здравственој заштити још у априлу 2019. године, а доношењем нове Уредбе о плану мреже здравствених установа у јавној својини годину дана касније, спајања су и практично могла да се спроводе. Изменом плана мреже, број здравствених установа са 357 смањује се за око двадесет, јер ће се свуда где се дом здравља и општа болница налазе у непосредној близини, они спојити. Из ресорног Министарства најављивано је да ће се спајање домова здравља и општих болница одвијати брзо, чиме ће бити надомештен недостатак кадрова и опреме, али после четири године још се тапка у месту.

Овим законом је предвиђено да се у циљу рационализације, примарна здравствена заштита, односно домови здравља, пребацује на државни ниво, осим апотека које остају у надлежности локалне самоуправе. Наведено је и да се здравствени центри поново уводе ради боље организације рада, боље искоришћености и расположивости кадрова, простора и опреме. Овим решењем омогућено је спајање заједничких немедицинских и медицинских делатности, укључујући и дијагностичке и специјалистичко-консултативне делатности. Генерално, пракса је показала да је постојање здравствених центара целисходније и рационалније него постојање дома здравља и болнице као одвојених здравствених установа. Након спајања, постојаће само једна управа са једним директором, замеником директора, финансијском службом.

Из Министарства се наводи да ће, практично, формирањем ЗЦ лекар са секундарног нивоа моћи да ради у амбуланти на примарном нивоу. Дакле, нико неће остати без посла јер је забрана запошљавања током низа година и довела до рационализације кадрова, посебно у општим и административним службама. Ова новина, како је речено, донеће користи и за пацијенте, више неће моћи да се догоди да пацијент чека на, рецимо, ултразвучни преглед зато што је у дому здравља покварен апарат, него ће бити прегледан апаратом који се налази у болници.

Интересантно је да је и поред Закона о здравственој заштити у здравственом систему преживело седам центара, који су, као и остали, оснивани по закону из 1992. године, а онда овим законом раздвајани. Тако, рецимо, у Врању, Ужицу, Неготину, Књажевцу и Аранђеловцу, здравствени центри су технички подељени на домове здравља и опште болнице, али су наставили да раде као једна установа.

Иначе, у Мачванском округу предвиђена су два ЗЦ, у Лозници и Шапцу.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕ – Врела средина јула

УПОЗОРЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ У ШАПЦУ – Спречите пожаре

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )