ПОДРШКА ДРЖАВЕ – Министар Ђерлек посетио Мали Зворник

ПОДРШКА ДРЖАВЕ – Министар Ђерлек посетио Мали Зворник

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић потписали су данас уговор о суфинансирању пројекта изградње атмосферске канализационе мреже. Реализацијом овог пројекта, који би, како је рекао министар, требало да буде готов до краја године, побољшаће се заштита животне средине и избећи нове штете од изливања вода.

– Драго ми је што сам у Малом Зворнику, на крајњем западу Србије, где реализујемо пројекат који суфанинсира министарство у већинском износу од 5,7 милиона динара. Реализација овог пројекта ће директно утицати на заштиту животне средине, а раздвајањем фекалне и атмосферске канализације и одвођењем до Бучевског потока, свакако да ће третман отпадних вода довести до њиховог пречишћавања, што такође утиче на животну средину. То су воде које гравитирају ка реци Дрини и низводно ка Лозници, Шапцу и даље. Додатни циљ је превенирање поплава и влажења унутрашњих зидова, а од овог пројекта највише користи имаће становници ужег центра Малог Зворника и они који се налазе у непосредној близини библиотеке, као и њени корисници, њих око 3.500. Ово је показатељ да Влада Србије улаже у све делове земље, у свако место, нарочито у развојне пројекте и оне од којих грађани имају највише користи – рекао је Ђерлек.

Он је са Јевтићем обишао дом културе и Библиотеку „17. септембар“, где су у току радови на уређењу галеријског простора, али и санација последица недавних поплава.

– Влада на овај начин показује да брине о равномерном развоју свих делова Србије. Овај пројекат ће доста допринети да решимо проблеме у дому културе, али и делу тог насеља. У реновирање библиотеке су уложена значајна средства и онда се десе велике кише које нам поплаве тај простор. Сада ћемо и то решити. Ускоро следи расписивање јавне набавке, а до краја године и завршетак послова – казао је Јевтић.

Славојка Спасеновић, директорка библиотеке, се захвалила министру на подршци указујући да је ова установа носилац свих културних манифестација у општини. Она је подсетила да је и Министарство културе доста помогло у последње три године, да је реновирана велика сала, у којој су замењена седишта и комплетан под, а да се тренутно хол претвара у галерију и огранак музеја, захваљујући конкурсу „Градови у фокусу“, преко кога је добијено око 12 милиона динара за ову намену.

– Проблем је једино комунална инфраструктура, канлизациона мрежа јер се мешају атмосферске воде са фекалним. Неколико пута је библиотека била поплављена и зато смо задовољни што уз подршку државе и тај проблем решавамо – рекла је директорка.

Радна посета министра Малом Зворнику завршена је обиласком Доње Трешњице и Велике Реке, где су последње поплаве такође направиле велику штету грађанима.

С. П.

Фото: ЛН и Општина Мали Зворник

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕОРГАНИЗАЦИЈА УСТАНОВА – У Лозници поново Здравствени центар

У РАДАЉУ – Михољски сусрети села

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )