НАШИ СМО – Селфи

Време је годишњих одмора, путовања, славља, концерата, фестивала и других летњих манифестација на које одлазимо па тако и добрих прилика да фотографијама овековечимо сами себе на некима од њих. Мобилни телефони данас су омогућили свим корисницима ове технолошке справе да буду “светлописци”, да поверују да су одлични фотографи, као и то да је за добар снимак потребно само наћи се у неком несвакидашњем амбијенту. Да ли је баш тако, најбоље знају професионалци који се фотографијом баве деценијама, имају фотографске титуле, изложбе, опрему, од аналогне до најновије дигиталне, вредну и више хиљада евра и који снимљену фотографију сматрају вредним документом уметности коју стварају.

 Но, обичан човек се не бави претерано правилима фотографисања, што можда и није потребно ако се самофотографише у неком тоалету, испред великог огледала, ваљда зато што му није довољно да сам види себе у таквом окружењу, већ то мора да подели са остатком света. Није потребно знања, мада вештине и дугих руку свакако јесте, ако “сликате” своје лице с напућеним уснама, најновијим моделом сунчаних наочара или вештачким трепавицама које су вам саставни део професионално нашминканог лица, дебело плаћеног у козметичком салону јер сами не знате толико квалитетно да се улепшате и промените лични опис до непрепознатљивости. Ваљда се зато и мора то овековечити једним “селфијем”, како бисмо сачували успомену на себе самога.

Ни када фоткате орошену лименку пива коју испијате док седите испред куће у пластичним папучама и чарапама на ногама, није потребно фотографског знања. Није неопходно ни за “усликавање” дневног оброка, кафе или пића испијеног у неком ресторану, без разлике да ли су на “слици” шампите, пуњене паприке, кромпирићи и брдо роштиља или чаша хладне киселе воде.

Реално, када кренемо на концерт, већина нас данас размишља како да направи најбољу фотографију, више него о томе како ће уживати у музици и ономе што му извођачи ”шаљу” са сцене. Није реткост да неко цео концерт уместо “уживо”, испрати, практично, преко свог мобилног телефона, што је могао да уради и код куће на интернету. И летовање на мору (бањи или планини, свеједно) претворило се у фото-сешн јер тамо многи не оду себе ради, већ да то што хитрије представе на својој страници неке друштвене мреже.

Ето, ових дана се врти на интернету видео-снимак на којем је неко, вероватно кришом, снимио један пар док се на неумској плажи забавља тако што младић прати девојку у корак и фотографише мобилним телефоном сваки њен покрет поред мора. У том послу показао је завидан ниво стрпљења јер је ”лепша му половина” имала потребу да је сними и с преда и отпозати, с подигнутом и распуштеном косом, раширеним рукама и шареном марамом, коју је већ у другом кадру користила да се њоме умота, као што то неки раде када се бришу пешкиром. Било је ту снимака и крај воде, и у њој, и на сувом, са контра светлом у позадини од којег нема шансе да се види лик дотичне. Колико је задовољна учинком свог вољеног, није приказано на снимку јер је прекинут баш у тренутку када је млада дама детаљно прегледала снимљено не показујући у тих пар секунди претерано одушевљење.

Оваквих ситуација има свугде, чак претерано и смешно, селфирају се сви, продавци на пијаци, музичари, глимци и политичари, али, нажалост, због доброг селфија многи су спремни и на различите лудости које им могу и живот угрозити. Не треба ни помињати снимке с ивица провалија, врхова зграда, у близини опасних животиња и томе слично, због чега су у неким земљама уведене и стриктне забране за такво понашање. Ипак, треба рећи и то да, ако сте већ на неком лепом и занимљивом месту, упијајте те слике својим очима, оне ће вам обогатити фиоку успомена у сопственој глави и души. Имаћете о чему да причате са неким док будете разговарали очи у очи, без коришћења телефона, што је, признаћете, све ређа појава. Зато – селфи, понекад да, али не треба претеривати. Удахните ово лето плућима, не само фото-апаратом.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Путешествије

НАШИ СМО – Кад ће пауза?

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )