ЦЕНА ПРАВИ ПРОБЛЕМЕ – Малину беру за ракију

На подручју које покрива “Пољосавет”, Лозница, Крупањ, Љубовија и Мали Зворник, квалитет и принос малине је и даље добар, али откупна цена није по мери узгајивача. На подручју Крупња је неких 330 динара, а Лознице до 200, због чега неки узгајивачи не беру малину за откуп већ за ракију, слатко, џемове или сок.

– Берач има дневницу од четири до пет хиљада динара, а добар може највише да набере 35 килограма. По овој откупној цени се не исплати брати малину. Могуће је да касније сорте сачека нешто већа цена, али ово сада није добро. Поготово не у односу на лањску откупну цену која се углавном кретала од 550 динара за килограм па до чак 750 за органску малину – каже један од овдашњих узгајивача ”’црвеног злата”.

Према речима Златице Крсмановић, дипломираног инжењера воћарства из “Пољосавета”, берба купине није почела, а род и квалитет су добри.

– Важно је само да се води рачуна о хигијени бербе, о каренци што се тиче третирања против трулежи. Очекује се добар принос купине, у просеку од 20 до 23 тоне по хектару, а на нашем подручју она се налази на површини од око хиљаду. Све зависи од временских услова којима су, нажалост, засади препуштени, мало имамо система за наводњавање, мало мрежа за засену од великих врућина. Јагодичасте воћне врсте на нашем подручју су добре, боровница је екстра и што се тиче квалитета, приноса и цене. Коштичаво воће је врло лоше, трешње готово да није било на пијаци, кајсије нема, брескве нема, а шљиве има местимично, и углавном је код ње смањен принос – казала је она за ЛН.

Што се тиче откупне цене купине, нема званичних информација, лани се кретала до 300 динара, а узгајивачи се надају да се то понови. Незванично се ипак помиње да ће бити око 200 динара за килограм. Углавном се сваке године понавља иста прича са малином и купином, да се крене у бербу без јасне цене или, осим лане, са оном која није по вољи узгајивача.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАЈЧЕШЋА ИМЕНА – Воде Лазар и Софија

БК КОНСТАНТИН, ЛОЗНИЦА – Оаза будућих шампиона

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )