ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕДИ – Регистрација и без катализатора

Овалност дискова, катализатори, прикључци за теретна возила неће бити услови да моторно возило прође технички преглед од 5. јула. Примена нових одредби Правилника одложена је за две године

Држава је још једном на две године одложила примену нових одредби Правилника о техничком прегледу и Правилника о подели моторних и прикључних возила због којих, да су заживеле, 25 одсто возила не би могло да се региструје. Наиме, приликом провере кочионог система, поред досадашњих прегледа, од 5. јула требало је да се проверава и овалност дискова. Стручњаци су упозоравали да је постављена граница овалности на око 20 одсто веома висока и да њу неће моћи да испоштује огроман број возила, а поред тога, ова врста прегледа захтева и много више времена јер морају да се скидају точкови да би се обавило мерење. Уз све то, истицали су да овалност дискова не утиче на безбедност приликом вожње.

Поред овалности дискова, новим одредбама предвиђено је да возила поседују катализаторе који регулишу издувне гасове па би они који су их скинули због дотрајалости, да примена није одложена, морали поново да их набаве. Како се наводи у Службеном гласнику од 8. јуна, сва возила која су први пут регистрована у Србији пре 5. јула 2021. године која немају катализатор, моћи ће да прођу технички преглед у наредне две године. 

Иначе, у нашој земљи се углавном возе аутомобили са моторима еуро 3, еуро 4 и еуро 5 норме, што је норма већа катализатор је скупљи. Цена универзалног катализатора је од 60 до 250 евра, а типског од 150 па до више хиљада евра.

Проблем су могли да представљају и прикључци за теретна возила, односно пнеуматски кочиони системи, који велики број возила не поседује, што значи да би они морали да буду искључени из саобраћаја што, свакако, не би било у интересу привреде.

Цена техничких прегледа за путничка возила за сада се неће мењати, држава је одредила најнижу од 3.020 динара и највишу 6.020 динара.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ПОДРУЧЈУ ЛОЗНИЧКОГ ’’ПОЉОСАВЕТА’’ – Јагодичасто воће у добром стању

ОДРЖАНА ’’ЛИЛА-ЛО ЖУРКА’’ – Марко Луис звезда вечери

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )