СКУП ВЕТЕРАНА ФОЛКЛОРА – Године пролазе, игра остаје

СКУП ВЕТЕРАНА ФОЛКЛОРА – Године пролазе, игра остаје

Фолклорни ансамбл ветерана КУД „Караџић“, угостио је синоћ своје колеге из више градова Србије на 19. Фестивалу фолклора ветерана „Године су пролазиле“. Ансамбли из Деспотова, Врчина, Угљевика, Лазаревца, Ресника, Кикинде, Бањалуке, Ковиља, Брчког, Богатића, Шамца, Јасике (Крушевац), Београда, Шапца и Беочина, најпре су испред Вуковог дома културе одиграли заједничко коло, а онда прошетали до амфитеатра Цркве Покрова Пресвете Богородице где је приређен концерт песама и игара.

Програм је отворила Снежана Перић, директорка Туристичке организације града Лознице, а онда су се на подијуму смењивали ансамбли играјући сплетове из Косова и Метохије, Горње Ресаве, Космаја, Шумадије, Косовског Поморавља…

– Ово је спектакл и одушевили смо се чим смо стигли у Лозницу. Домаћини су нас лепо прихватили, а по реакцијама грађана видимо да је овај фестивал један од већих програма на отвореном. Ето, послужило нас је и време, па смо то искористили да се фотографишемо испред споменика Вуку Караџићу, а заједничко коло на шеталишту је прича за себе. Подигло нам је расположење пред концертни наступ – рекли су нам гости из бањалучког КУД „Чајавец“.

Драшко Адамовић, секретар овог друштва, нам је рекао да први пут учествују и да се нада да је ово први корак у јачању будуће сарадње са Лозничанима. Друштво постоји 71 годину и има око 350 чланова, а публици су представили неке од кореографија са подручја БиХ.

– Дошли смо са нашом рекреативном групом која је спремила игре из Сарајевског поља. Они немају ранија играчка искуства, попут ветерана, већ су то чланови који воле фолклор, иако се њиме никада раније нису бавили. Зато имају жељу да сада нешто науче о традицији, костимима, играма и то им полази за руком. Драго нам је што смо овде упознали нове другаре и срели се са неким старим пријатељима које смо виђали на сличним фестивалима – казао нам је Маринко Зорић, руководилац КУД „Чајавец“

У оквиру концерта обележен је јубилеј 50 година чланства у КУД „Караџић“ Маје Маринковић, Иванке Јеремић, Зорана Опачића и Животе Исаковића. У знак захвалности на истрајности и доприносу који су до сада дали за развој Друштва, пригодне поклоне им је уручио Драган Тодоровић Ђедин, најстарији играч у ансамблу, који је већ 55 година у КУД „Караџић“.

– У „Караџићу“ сам од 1972. године и ту сам као члан фолклорне секције учио прве играчке кораке. Касније сам захваљујући томе пропутовао широм Европе, био на турнеју у Алжиру, Италији, Белорусији, Пољској, Словачкој. Због посла сам морао да одем у Београд па сам направио паузу, али сам по повратку у Лозницу наставио да играм јер смо 1995. године основали фолклорни ансамбл ветерана. Дуго смо у истом саставу, неки су нас заувек напустили, али својим радом ми чувамо и успомену на њих. Препознатљиви смо по својим костимима и кореографијама које је осмислио покојни Миша Сперњак и то је наш печат. Године пролазе, али љубав према игри и даље траје – рекао нам је Опачић.

Концерт је приређен на сцени у црквеној порти, а дружење учесника фестивала настављено је у Спортском центру „Лагатор“.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Цареви

ФК ЛОЗНИЦА – Ускоро појачања

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )