ЗАВРШЕНИ „МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – Омаж великом уметнику

ЗАВРШЕНИ „МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ“ – Омаж великом уметнику

Последњи програм „Мићиних и Вериних дана“ реализован је синоћ у Музеју Јадра отварањем изложбе слика „Омаж Мићи Поповићу“, насталих на ликовној колонији организованој током априла у Тршићу знаменитом Лозничанину у част. Према речима магистарке сликарства Снежане Нешковић Симић, једне од учесница колоније и директорке Центра за културу „Вук Караџић“, који је домаћин тродневне манифестације, на овом скупу уметника су учествовали сликари из Србије, а њихови радови инспирисани делима Миће Поповића остаће у фонду установе и Града Лознице.

О колонији је говорио магистар сликарства Драго Симић, такође један од учесника колоније, подсетивши да је поред сликара свој допринос дао и вајар Томо Коматина, који је урадио бисту Миће Поповића, од сада изложену у фоајеу Сталне поставке слика брачног пара Поповић.

Историчарка уметности Марина Цветановић, приредила је пратећи каталог у којем су представљени сви учесници сликари Чедомир Кесић, Радован Трнавац Мића, Весна Чанак, Марко Лађушић, Сњежана Влатковић, Милица Живадиновић, и, како је рекла отварајући поставку, сви они су стварали инспирисани радом лозничког великана.

– Уметници са својим делима стоје у тачки где се отварају нова врата уметности без затварања старих, где се као омаж једном великом уметнику ствара нова уметност. Омаж није подразумевао тему, а још мање мотив, али су неки од њих имали потребу да се надовежу на Поповићево стваралаштво и да својој уметности придодају његов лик и дело – рекла је она.

Овом изложбом је уједно и завршена манифестација посвећена Мићи Поповићу и његовој супрузи, великој српској сликарки Вери Божичковић Поповић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Први роман Анастасије Танацковић

АКЦИЈА ’’ХЕДЕРА ВИТЕ’’ У ПРЕВЕНЦИЈИ РАКА ДОЈКЕ – Имајте времена за себе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )