ДРУЖЕЊЕ СА ЗОРАНОМ БОГНАРОМ – Песник на бис

У алтернативном културном простору „Код Малише“ синоћ је одржано књижевно вече Зорана Богнара најпревођенијег песника са овог простора, носиоца бројних награда међу којима су „Исидора Секулић“, „Матићев шал“, „Раде Драинац“, „Печат вароши сремскокарловачке“, „Србољуб Митић“, као и награде „Троношки родослов“ за 2021. Аутор је за своје стваралаштво награђен и са четири интернационалне награде,  а његове књиге објављене су у више европских земаља. Непосредан повод књижевног окупљања у Лозници био је недавни излазак његове поеме „Нови човек“ на енглеском, мађарском и македонском језику при чему је превод на енглески језик уприличила Лозничанка Биљана Станојевић.

Она каже да Богнар ни након добијања награде „Троношки родослов“ није добио позив ни из једне културне институције у нашем граду да представи свој импонзантни опус те се „сама, уз помоћ пар пријатељ одлучила да направи ово књижевно окупљање“. Дајана Ђедовић, модераторка, је цитирајући неке од тумача Богнаровог песничког стваралаштва истакла да је он „по темпераменту и по вокацији интегрални песник. Његова поезија је изузетно поливалентна. Његово вишезначје састоји се од зеновске мудрости, наглашене филозофичности, надасве, снажне експресивности.“ Она је указала да је и Петер Хандке, Богнаров велики пријатељ, написао: „Тешко би се могло рећи да Богнар посматра спољашњи свет. Он га својом песмом ствара, а тај креативно обликовани Нови свет који се снагом имагинације нашао у његовој песми, у свему дубоко одражава природу његовог бића и његова мисаона и емотивна животна упоришта и дестинације“.

Током вечери говорило се и о његовој вишеструко награђеној збирци песама „Србијо могу ли да будем твој син, поема о властитом проклетству“, где је било речи о усуду и чињеници да заједница све опрашта па чак и злочине, али ако неко у својој херојској самоћи успе да створи један живот вишег духа и интензитета, то му неће бити опроштено.

Богнар је и оснивач фондације за културу „Арс лонга“, као и уредник у издавачкој кући „Дерета“, а на захтев посетилаца, на бис је прочитао своју песму „Клесари камен колевке“.

С. П.

Фото: М. Савић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ СЛИКА – Откривена биста Миће Поповића

У ГАЛЕРИЈИ „МИНА КАРАЏИЋ“ – Изложба слика „Н8“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )