ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО – Одлазе опасне материје из ‘’Вискозе’’

Незваничне информације да су радови на раскрчивању растиња и путева у кругу  ’’Вискозе’’ припрема за уклањање преосталог угљен-дисулфида (CS2) и осталих опасних материја из фабричког круга, о чему су ЛН писале, потврђене су из Министраства за заштиту животне средине. Њихово данас објављено саопштење преносимо у целости.

– Министарство заштите животне средине започело је процес уклањања историјског отпада на локацији некадашње фабрике ‘’Вискоза“ у Лозници. Како је измештање опасног отпада сложен технолошки процес, а сви објекти су у руинираном стању, у току је рашчишћавање терена како би се обезбедио приступ машинама и пумпама за скупљање и транспорт отпада. Трећу годину заредом, Министарство заштите животне средине уклања историјски отпад настао уништавањем, стечајем или погубним приватизацијама фабрика после петооктобарских промена. Фабрика “Вискоза”, некадашњи гигант, у којој је у 13 погона било запослено 11.000 радника, 2009. године је отишла у стечај. Процењене количине отпада који се још налази у “Вискози”, а који се бар по једном параметру класификује као опасан у складу са домаћим законским актима, износе око 2.500 т. Евидентирано је  и око 2.000 метара кубних накупљене воде која је испитана и карактерисана као неопасна отпадна вода (сходно накупљању после кишног периода). У овом комплексу је заостала велика количина контаминираног материјала: разне неорганске соли, контаминирани сорбенти на бази активног угља, продукти сагоревања, раствори соли и можда најопаснији угљен-дисулфид у облику водене емулзије у базенима.

Угљен-дисулфид, који ће бити уклоњен из „Вискозе“ неколико индустрија користи као сировину или материјал за израду производа, као што су рајон, целофан и угљен-тетрахлорид, док је његов највећи корисник индустрија производње вискозних влакана. По хемијским карактеристикама, с обзиром да је одличан растварач, при повећаној концентрацији хемикалија је која је опасна по живот јер делује највише на нервни систем. Коначан циљ јесте решавање вишедеценијског еколошког проблема Лознице – стоји у саопштењу објављеном на сајту овог министарства.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ – Поправка оцена, ако има основа

НАЦРТ ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Почела јавна расправа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Ceca 4 months

  Gde se skladišti ovaj otpadni materijal?

 • comment-avatar
  Slavica 4 months

  Gde prebacuju ovaj opasni otpad? Koji je grad sledeća žrtva?

 • Disqus ( )