У ОПУСТОШЕНОЈ ”ВИСКОЗИ” – Чисте путеве за одлазак CS2?

У ОПУСТОШЕНОЈ ”ВИСКОЗИ” – Чисте путеве за одлазак CS2?

Поводом информација да је у току проширивање и рашчишћавање у шибље зараслих делова путева у кругу некадашње ХК ”Вискоза”, на друштвеним мрежама појавила су се разна нагађања. Тако круже гласине да је фабрика продата компанији ”Рио Тинтo”, да ту долази ”велика ауто-индустрија” и слично, а плодно тло за свакојака нагађања је изостанак било какве званичне информације о томе шта се тачно и зашто дешава на простору руиниране фабрике. Да се нешто ради јавили су нам и житељи Градилишта који су тражили информацију ко, шта и зашто сад ради у ‘’Вискози’’.

Екипа ЛН је посетила ”Вискозу” и уверила се да су саобраћајнице од капија 1 и 2 очишћене од земље, блата, шибља и разноразног отпада бацаног ту последњих година, додуше само склоњеног у страну. Нисмо уочили неко обавештење, таблу, какви се радови изводе, ко их изводи ни датум њиховог почетка и рок за окончање. По виђеном је очигледно да су за тај посао биле ангажоване машине и да је поново, као некада, много лакше и могуће возилима пролазити кроз тај део фабрике.  

У рупе којима недостају поклопци или решетке дуж централне саобраћајнице пободене су гране које су повезане тракама, а јуче око 14 часова, током нашег обиласка, није било никаквих активности. Поред осталог, има коментара грађана да су им радници који су рашчишћавали путеве у фабрици рекли да то чине како би омогућили прилаз возилима која треба да уклоне преостали угљен-дисулфид (CS2).

’’Вискоза’’ је једна од укупно 32 индустријска постројења у Србији у којима је откривено загађење, од којих је издвојено 14 приоритета, а прве контаминиране локације са којих ће опасан индустријски отпад бити уклоњен су хемијска индустрија “Вискоза” у Лозници и “Зорка обојена металургија” у Шапцу, објавили су медији у новембру 2019. У њима је загађење најалармантније, а до ових резултата дошло се кроз сарадњу између Агенције за заштиту животне средине из Србије и Института за животну средину и истраживање у Италији. Да ли је напокон дошао дан да се то учини, за сада нема званичне потврде. Према последњим добијеним подацима од септембра 2017. године,  из Агенције за лиценцирање стечајних управника, у “Вискози” се тада налазило 1.500 кубика воде контанимиране угљен-дисулфидом (CS2), 300 кубика црног луга, као и 15 тона мазута. ЛН су контактирале компанију ‘’Рио Тинто’’ и на питање да ли они нешто раде у ’’Вискози’’ и да ли су је купили, добиле следећи одговор:

– Хвала на прилици да спречимо ширење дезинформација у локалној заједници у којој ‘’ Rio Sava Exploration’’ послује, нарочито у вези са тако важним питањем као што је бивша ‘’Вискоза“. ‘’Рио Сава’’ није купила земљу бивше ‘’Вискозе“, нити су у току комерцијални преговори по том питању. Компанија ни на који начин није укључена у радове који се изводе на тој локацији – кажу они.

Према незваничним информацијама, радови у ’’Вискози’’ су припрема за уклањање преосталог CS2 из фабричког круга. ЛН су контактирале Министарство за заштиту животне средине, али нису за сада добиле званичну потврду да је то разлог за радове.

Подсетимо, фабрика је радила до почетка 2005. године када је престала производња. Тада је и почео незадрживи суноврат ‘’Вискозе’’ која је 1990. имала извоз од 90 милиона долара, а крајем осамдесетих запошљавала више од 11.000 радника и кроз коју је, како се рачунало, од 1952. године, када је примљен први радник, све до слома прошло више од 30.000 запослених. Средином 2009. стигао је и стечај. Онда је замах ухватило черупање покретне и непокретне фабричке имовине која је тако похарана да данас од фабрике постоје само голи зидови.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЏИЈУ-ЏИЦУ: ”Трофеј Јахорине Пале опен” – Цветановић најбољи

УСКОРО  – Сувенирница у “Каменој девојци”

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
  • comment-avatar

    Kao što je Rio Tinto napustio Srbiju, tako nije kupio Viskozu. Mnogo pre ovih radova, se pričalo da oni kupuju Viskozu. Sve se zna ko je šta kupio. Živi bili pa videli.

  • comment-avatar
    Ceca 4 months

    Nije bitno ko je kupio,već da se se ovo ruglo sredi.

  • Disqus (0 )