СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА – Зачарани круг зависности

Ученицима шестог  и осмог разреда ОШ “Јован Цвијић” јуче је у Превентивном центру лозничког Дома здравља одржано предавање о штетности дувана. Они су позвани да учествују у овој својеврсној радионици  јер, како је рекао предавач др Дарко Тешмановић, специјалиста социјалне медицине, према истраживањима спроведеним у Србији, критичне године за почетак коришћења дувана и дуванских производа су управо завршни разреди основне и почетак средње школе.

Последњих година дошло је до пада коришћења дувана, али с друге стране то је нажалост, праћено повећањем коришћења електронских цигарета, загреваних дуванских производа, односно, свих нових врста дувана.

– Дуванска индустрија је још од седамдесетих година прошлог века измишљала начине како да привуче нове кориснике. То је довело до тога да, захваљујући развоју технологије, они могу да спакују у веома мали уређај електронску цигару која користи течност уместо старог дувана, али она и даље има у себи никотин и изазива зависност која је сама по себи штетна, а обично је и први степеник у развоју других типова зависности. Мозак се навикава на тај циклус где се леп осећај који цигарета изазове врло брзо прекида, а мозак шаље сигнал да хоће поновни циклус. Млађим генерацијама је мозак већ извежбан, већ одавно користе мобилне телефоне и друштвене мреже и сада су само додати и дувански производи. Зато родитељи треба да знају да после тога може да следи и развој зависности од свих врста психоактивних супстанци, коцке, игара на срећу. То је та потреба у данашње време да се осећај среће и задовољства мора понављати, ствара се зачарани круг који се тешко разграђује – истиче Тешмановић.

Како каже, током година оштетиће се здравље, десиће се оно што највише убија становнике Србије, а то су малигна обољења, обољења дисајних путева, мождани и срчани удари и болести срца и крвних судова.

– По закону пушење је забрањено не само у шкоском дворишту, већ и око школе а никад нисам видео да је ико икада кажњен што је пушио иза школе. Кад их питамо како дођете до дувана, кажу да их нико није спречио да ига купе, иако закон не дозвољава продају дувана деци млађој од 17 година као ни алкохола. То продавци не проверавају – напомиње он.

Иначе, последња истраживања која је спровео Институт за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ показала су да је 15,1 одсто ученика петог и седмог разреда основних школа и првог разреда средњих школа бар једном пробало цигарете, 12,8 одсто наргиле и 19,7 одсто електронске цигарете. Електронске цигарете је пробало 18,5 одсто ученика седмог разреда основних школа и 30,1 одсто ученика првог разреда средњих школа.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЦРВЕНИ КРСТ – Помоћ поплављеним домаћинствима

НАШИ СМО – Обичан човек

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )