НАШИ СМО – Обичан човек

Шта да ради ”обичан” човек у вихору лудила које не да не јењава, већ почиње да личи на торнадо. Човек који само жели да живи мирно и нормално, ради и заради да плати обавезе држави, има довољно да прехрани породицу, купи понешто и оде на море. Онај који жели мирно да спава, да не леже и не буди се са осећајем зебње, стрепње, оног немира у стомаку јер не зна какву невољу доноси ново јутро.

Није добро. Никако. Давно је речено ”Само слога Србина спасава”, али ми упорно нећемо да применимо тај рецепт већ смо у фазону ”Не дај Боже да се Срби сложе”. Нажалост, тако је, а после свега што нам се догодило овога маја, требало би да буде другачије. Сви позивају на јединство, а јединства нигде. Гледа тај, ”обичан” човек, Народну скупштину где седи 250 посланика, његових представника различитих политичких опција. Гледа и крсти се и левом и десном. Џаба укидање ”Задруге” кад имамо парламент у коме се посланици, част изузецима, а барабар са њима и премијерка уз благонаклоност председавајућег, онако понашају. Бато, тако се они међусобно ”часте” увредама да се постиди и кочијаш – каже се ”псује као кочијаш”, признајем не знам ни који, ни како, али увреде пљуште као ови мајски пљускови.

Нико никога не штеди, стилови су разни, чак и премијерка ”измлати” микрофон и ”почасти” опозицију, ко је гледао зна како, а учинак исти и код нормалних гледалаца изазива згражавање, муку и запрепашћење да се тако понашају они који треба да одлучују о најважнијим стварима у држави. Незрело, клиначки, раздражљиво, осветољубиво, водећи рачуна пре свега о себи и својим странкама у тренутку када је свако иоле нормалан шокиран трагедијама које су нас снашле. Док кућа гори, они се међусобно оптужују и надгорњавају ко треба да донесе воду за гашење пожара.

Шта мислити када сви позивају на мир, слогу и јединство, а онда једни држе митинге, ”никад веће”, други шетају по Београду и боре се против насиља, а кад у изјавама и говорима помињу другу страну, говоре ”ОНИ”. Једни су ”сендвичари’, ”ботови”, ”бескичмењаци”, а други ”лешинари”, ”хијене”, ”издајници”, на једној страни су ”величанствени скупови”, на другој ”заблуделе групице грађана”, нема краја тој међусобној ”љубави” и ”уважавању”, а сви су, свакако, за слогу, добробит народа и Србије. Вероватно би та Србија, да може, рекла – Немојте ме више тако бранити ни једини ни други. Гледа обичан човек све то и само добија мигрену. Он неће ни власт, ни опозицију, хоће нормалну државу, нормалне посланике и политичаре, хоће миран живот, хоће оне који умеју да разговарају, да се договарају, који заиста желе добро и земљи и том ”обичном” човеку. Хоће оне који схватају да они треба да служе народу, а не народ њима, да нису богомдани, да они одговарају народу, а не народ њима. Да постоје нормална атмосфера у којој онај ко изгуби честита после избора победнику па се потруди да наредни пут понуди бољи програм, а не да му се све своди на систем ”о њима све најгоре”. О слози и јединству говоре сви и сви се из петних жила труде да га буде што мање.

Док се нама дешава то што се збива наши непријатељи, таквих нам никад, нажалост, није мањкало, користе гужву и раде то што раде на Косову и Метохији. Обичан човек гледа тај јад, гледа силу коју не занима никакво међународно право, већ само голи интерес, и стиска нас све јаче. Уместо да се после ”Рибникара” и Младеновца опаметимо, терамо по старом. Све је ”њихово” и наше”, медији посебно. Објективних на националном нивоу, готово да нема. Исти су сви, само у другим дресовима. Ко је уз власт, велича је до небеса, ко је против, куди је до бесвести. Чини се да када би једни нашли лек против рака, други би пронашли и ту неку фалинку. Каква ли мука још треба да нас снађе па да се пробудимо, престанемо да будемо ”њихови” и ”наши”, већ заиста уједињени да том ”обичном” човеку сване. Да му не искачу са ТВ  аналитичари који могу да блебећу 24/7, како се то данас каже, да немамо појам ко је председник, ко премијер, да се владе мењају, а ми то и не осетимо, већ живимо нормално. Да политичари и посланици говоре пристојно, учтиво, уважавајући једни друге и поштујући право на другачије мишљење. Да медији извештавају ”Ни по бабу ни по стричевима” , да се напокон унормалимо. Налазимо се на раскршћу, време је да изаберемо где ћемо, куда ћемо, тамо где ће ”обичан” човек мирно спавати или тамо где лежемо и устајемо са зебњом за ново сутра. На нама је, свима.

Што рече један човек ”Нисам ни за власт, ни за опозицију, за Србију сам”. Довољно.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Од А до ШЧ

НАШИ СМО – Бандере

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )