СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ПУШЕЊА – Гајимо храну, а не дуван

Због употребе дувана и изложености дуванском диму, сваке године превремено умре најмање осам милиона људи у свету а у нашој земљи најмање 15.000

Светски дан без дувана обележен је данас под слоганом “Гајимо храну а не дуван” са циљем информисања јавности о последицама употребе дувана, праксама дуванских компанија и активностима Светске здравствене организације (СЗО) на сузбијању епидемије дувана како би људи широм света могли да живе у здравом окружењу. Највећи део производње дувана се организује у земљама у развоју, процес узгајања захтева велику употребу пестицида и ђубрива који доприносе деградацији земљишта, оно има мањи капацитет за узгој других биљних култура као што је храна, јер дуван исцрпљује плодност земљишта. Порука овогодишње кампање је и да би владе широм света требало да подрже произвођаче дувана да пређу на алтернативне усеве укидањем субвенција за узгој дувана и прерасподелом ресурса за подршку алтернативама за узгој дувана.

Због употребе дувана и изложености дуванском диму, сваке године превремено умре најмање осам милиона људи у свету, а у нашој земљи најмање 15.000.

Ове године Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” изнео је податке истраживања које се, иначе, спроводи сваке четврте године, у вези са здрављем деце школског узраста а које је укључило и питања о заступљености пушења. Резултати су показали да је лане 15,1 одсто ученика петог и седмог разреда основних школа и првог разреда средњих школа бар једном пробало цигарете, 12,8 одсто наргиле и 19,7 одсто електричне цигарете. Електронске цигарете пробало је 18,5 одсто ученика седмог разреда основних школа и 30,1 одсто ученика првог разреда средњих школа.

Када се упореде подаци истраживања са 2018. годином, цигарете је те године користило 1,5 одсто ученика петог разреда, а лане 2,6 одсто, код ученика седмог разреда са 2,9 одсто коришћење цигарета лане је порасло на 7,3 одсто. Код ученика првог разреда средње школе забележено је смањење, пре четири године цигарете је пушило 20 одсто а лане 18,1 одсто, а коришћење наргила се смањило са 16,6 на 7,1 одсто, код дечака 7,9 а девојчица 6,3 одсто.

Иначе, здравствена статистика је поражавајућа, због употребе дувана и изложености дуванском диму сваке године превремено умре најмање осам милиона људи у свету а у нашој земљи најмање 15.000 годишње.

Светски дан борбе против пушења обележили су Црвени крст и Превентивни центар лозничког Дома здравља. Најпре је у акцији испред Вуковог дома културе грађанима дељен пригодан материјал о штетности коришћења дуванских производа док је у холу Превентивне службе одржано предавање за ученике ОШ “Јован Цвијић” на тему никотинске зависности и штетности дувана и дуванских производа.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА 14 ПОРОДИЦА СА ЛАГАТОРА – Нови станови у Лозничком Пољу

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – Проглашена ванредна ситуација

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )