ЗА СТАНАРЕ НЕФОРМАЛНОГ НАСЕЉА НА ЛАГАТОРУ – Следи пресељење у нове станове

Станари насеља на Лагатору наредних дана промениће адресу пошто је зграда саграђена за њих добила употребну дозволу. Све породице потписале су уговоре и споразуме о пријему све опреме и намештаја

За стамбену зграду, која је у Лозничком Пољу крајем прошле године завршена за становнике неформалног насеља на Лагатору, стигла је употребна дозвола, сазнају ЛН.

Све породице потписале су уговоре и споразуме о пријему све опреме и намештаја,  а утврђене су и мере активне инклузије које подразумевају набавку материјала и опреме за започињање сопственог бизниса. Зграда је спремна за њих, у њој, сазнајемо, имају намештај, комплетне кухињске елементе, ормаре, кревете, трпезаријске столове, клима уређаје… Они само треба да се уселе, а ускоро ће им бити организовано и пресељење. Свечано уручење кључева,у присуству високих званица,  требало би да буде организовано крајем месеца.

Усељење зграде било је планирано раније, крајем прошле године, али су административно-техничке ствари биле такве да је то, ипак, одложено све до сада. Претходно је било потребно да се од надлежних у Београду добију сви неопходни атести, обави технички пријем објекта, како би све било спремно за усељење 14 породица.

Подсетимо, Град је усвајањем Плана детаљне регулације, усвојеног 2005. године, одлучио да се локација на Лагатору приведе планираној намени, а породице које живе у објектима који се не могу озаконити стамбено збрину. Град је, како би стамбено збринуо та домаћинства која живе у обухвату Плана детаљне регулације зона III Лагатор, добио средства за реализацију пројекта који се финансира из средстава Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге за допринос повећаном социјалном укључивању жена, мушкараца и деце, који се суочавају са сиромаштвом и социјалном искљученошћу остваривањем права на услугу социјално становање у заштићеним условима кроз Програм подршке ЕУ социјалном становању и активној инклузији. Према броју чланова, породицама су намењени станови од гарсоњера или једнособног, нето корисне површине од 22 до 30 квадратних метара, док шесточланом и већем домаћинству припада трособан, троипособан или четворособан стан, од 64 до 86 квадратних метара. Како је раније речено, изграђени станови додељиваће се на коришћење по основу уговора о закупу на период од пет година и уз плаћање закупнине и осталих комуналних и других трошкова у складу са планом пресељења. Станови су додељени домаћинствима у складу са истим основним условима и обавезама који се примењују на друге кориснике социјалног становања (стамбене подршке) у граду.

Насеље на Лагатору је сушта супротност ономе што се око њих увелико дешава последњих година. Док око њих ничу нове вишеспратнице, расте нови део Лознице, у њему је било градске воде и струје, али не и канализације. Становало се, углавном, у малим собама, са лошим електроинсталацијама, а до њега долазило макадамским путем.

Како су својевремено говорили станари који живе у баракама, оне су некада биле војне коњушнице, да би средином 20. века биле адаптиране за смештај радника који су тада градили “Вискозу”. Житељи насеља тада су коментарисали да су они “људи без адресе” када треба да ваде лична документа, али су увек постојали када треба плаћати струју, својевремено ићи у војску, на ратиште или на гласање. Од овога маја имаће нове адресе и боље услове за становање, а биће им омогућено и да, после одређених обука, буду оспособљени да сами привређују.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ – Пантелићи награђени за ”Таин”

ПРИПРЕМА ОГРЕВА ЗА ЗИМУ – Нешто нижа цена угља

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )