ПРИПРЕМА ОГРЕВА ЗА ЗИМУ – Нешто нижа цена угља

После тек завршене сезоне грејања, грађани који се самостално о томе брину за своја домаћинства и нису на градском систему топловода, увелико припремају огрев за наредну зиму. С обзиром на лоше време у протеклом периоду, неки су и “начели” већ припремљена дрва за зимске дане, тако да се и у другој половини маја често може видети дим из оџака.

Цена огрева је нешто стабилнија у односу на пре годину дана када су пензионерима који наручују угаљ или дрва преко удружења у овом периоду отказивали поруџбине јер тражене “сушене колубаре”, најтраженије и по цени најприхватљивије, није било у продаји, а цене дрвета достизале и сто евра по кубику. На лозничким стовариштима “сушене колубаре” нема ни сада, а тренутно је могуће купити угаљ “бановићи” – коцка и орах, по цени од 20.000 до 22.000, што је за око хиљаду динара јефтиније од прошле сезоне, а висококалоричну “брезу-ђурђевик”, за 23.000 по тони. Како објашњавају на стовариштима, ова врста угља јесте најскупља, али од ње се не ствара велика количина шљаке и има високу моћ загревања. Дрвени угаљ “станари” се може понегде пронаћи за 14.000, колико је био и током грејне сезоне, али то су непродате количине од раније набавке, а нове испоруке овог угља стоваришта очекују, као и обично, тек почетком августа.

За пелет се и даље треба “снаћи” јер га у редовној продаји на стовариштима готово да и нема, а, како преносе национални медији, његова цена је у последње време са више од 400 евра током прошлогодишњег енормног поскупљења, сада нешто мања и у распону је од 30.500 до 36.000 динара. Познаваоци ових прилика указују на то да је цена пелета у Европи, прво у Немачкој, онда у Аустрији и осталим државама ЕУ, у паду још од децембра, а због опадања потражње током благе зиме, то се наставило и до данас. Слично је и у Србији јер је после истека владине уредбе о висини малопродајне цене од максималних 38.000 динара за тону сата то нешто ниже.

Кубик дрва је у овом тренутку око 70 евра, мада се неко мекше дрво може пронаћи и за десетак евра мање. Палете са већ исцепаним дрвима су око девет хиљада по кубику, а ко купује чекије, за сечење и цепање мора планирати додатни издатак од око 500 динара по кубику. Хиљадарку треба платити и за “цепаче”, односно машине којима се и секу и цепају дрва. Продавци који развозе дрва у фрезама такође траже око 70 евра за приколицу, а, како кажу, сада је најбоље куповати и слагати дрва за зиму јер се никад не зна шта носи лето и долазећа јесен.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – Камп за децу оболелу од сколиозе

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Да сви буду спремни за матурско вече

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )