ЂАЧКО САБОРОВАЊЕ – Радионице у Тршићу

Програм 52. Ђачког Вуковог сабора настављен је данас у Тршићу где је организован рад у неколико различитих радионица, ликовној, етно-музиколошкој, калиграфској и радионици ткања и анимираног филма.

Музеј језика и писма организовао је књижевну радионицу у сарадњи са Институтом за дечју књижевност, а ђацима тршићке школе рад установе, као и своје стваралаштво представио је директор др Милутин Ђуричковић. Он је рекао да има више објављених књига него година старости поткрепивши то чињеницом да је до сада објавио шездесет књига за децу. Његов гост био је песник Јовица Ђурчић, који је такође представио своје песме за најмлађе, а обојица су део својих књига поклонили Музеју језика и писма.

У сарадњи са Библиотеком Вуковог завичаја отворена је изложба „Дечје новине – гигант југословенског издаваштва“, коју је приредио Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца. О поставци су говориле Ана Цицовић, музејска саветница, археолог, Тања Гачић и Ана Ранковић, више кустоскиње, историчарке уметности, ауторке поставке.

– Изложба је настала 2016. године у оквиру једне веће поставке. Пошто је штанд „Дечјих новина“ изазвао велику пажњу публике, одлучили смо да се ова изложба издвоји и постане самостални део који публици приказује све оно што су радиле „Дечје новине“. Изложба у Тршићу је у знатно мањем обиму због простора, а, иначе, садржи значајно више експоната и садржаја. Од настанке „Дечје новине“ су у свом издваштву имале заступљен целокупан школски програм, програм за забаву, али и програм за едукацију. Занимљиве новине биле су „Зека“, „Тик-так“, за ниже разреде, а за мало старије „Венац“, „Момент“ часопис за културу и други листови. У забавном програму били су албуми са сличицама, у сарадњи са италијанском фирмом „Панини“, а били су ту и стрипови „Никад робом“, „Гигант“, „Мандрак“ и други. За време свог постојања „Дечје новине“ су побројале бројне награде, у земљи и иностранству, биле су најпознатија издавачка кућа у Југославији и постоје подаци да су сакупиле око 15.000 различитих диплома, признања и плакета. Издавале су и дела признатих књижевника и Нобеловаца – рекла је Гачићева.

Вечерас у седам у Галерији „Мина Караџић“ биће изложени радови студената четврте године Факултета примењених уметности у Београду, који су на смеру Примењено сликарство. Њихови радови су резултат активности на предмету Акт код професора др Марка Лађушића.

Ђачки Вуков сабор се завршава сутра у Тршићу

С. П.  

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРИПРЕМА ОГРЕВА ЗА ЗИМУ – Нешто нижа цена угља

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Да сви буду спремни за матурско вече

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )