СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – Камп за децу оболелу од сколиозе

Од 25. јуна до 5. јула у Специјалној болници за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи биће организован летњи камп за децу оболелу од сколиозе. Поред основних вежби по риго концепту у чијој основи је шрот метода које би трајале два сата, користиће се пелоид дуж кичме и кинезитерапија у базену

Дугогодишња добра сарадња са др Мином Јелачић, специјалистом из области физикалне медицине и рехабилитације, започета 2014. године када су виши физиотерапеути и лекари Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи започели обуку, врло брзо је допринела отварању посебне сале где вежбају деца са сколиозом. Како је на данашњој конференцији за штампу истакла начелница Дечјег одељења др Божана Марковић, субспецијалиста дечје физијатрије, у овом периоду лечено је 550 дечака и девојчица, рађено је неколико студија, праћени су најважнији параметри, симетрија леђа и како себе деца виде на почетку и на крају. Закључак је да су резултати одлични.

– С обзиром на то да је др Јелачић интернационални инструктор за лечење сколиоза код деце по риго концепту, у чијој основи је оригинални шрот метод који је у међувремену дограђен и модификован на основу искустава, идеја нам је да направимо летњи и зимски камп. Сада се створила могућност да се отвори летњи камп у периоду од 25. јуна до 5. јула. Деца могу бити смештена стационарно, дакле, на Дечјем одељењу где би по цени болесничког дана, уместо редовних вежби које трају 60 минута, имали вежбе у трајању од 120 минута, користио би се пелоид дуж кичмеи кинезитерапија у базену. Идеја нам је да у тих десет дана пратимо како деца напредују када су те вежбе дуже, пратићемо резултате на почетку и на крају лечења и упоредити са децом која су имала само сат времена вежбе и нису имала пелоид. Постоји могућност да у камп буду укључена и деца са овог подручја која су из неког разлога више мотивисана да дођу од куће. За њих би могле да се плате вежбе од 120 минута. То је оно што је обавезно, што смо као основу ставили у оквиру кампа, а могу да траже и пелоид и кинезитерапију у базену – рекла је начелница.

Цена болесничког дана, по цени двокреветне собе, је 6.500 динара, што подразумева смештај, три оброка, терапије и стално присуство медицинског особља. За децу која нису на болничком смештају, плаћа се 2.200 динара за терапију од два сата, а пелоид и кинезитерапија у базену се додатно плаћа.

Др Мина Јелачић, која је у међувремену постала консултант у овој болници, објашњава да је риго концепт метод у чијем корену је шрот метода која је златни стандард за лечење сколиозе.

– То је важно да деца знају јер су она по том методу обучена с обзиром на то да у кампу нећемо радити са децом која почињу од нуле, која нису вежбала јер тој деци треба посветити много пажње и за њих је потребан индивидуалан приступ. Када се ради у групама боље је да деца нешто знају тако да су нам циљна група они пацијенти који би хтели да обнове своја знања, да их још мало усаврше, да осим тога, буду добро испраћена од стране лекара. Код сколиозе је проблем зато што имате кривине које делују да, можда, неће ићи у велику прогресију и укључите само програм вежби, али после се брзим растом долази до прогресије па се може десити да у кратком периоду дође до погоршања кривине, а да то није примећено. Зато су ови кампови добри како би се деца боље испратила, да се на време код неких укључи и мидер  – напомиње докторка Јелачић, која ће водити овај камп.

Како каже, код сколиозе је проблем и што лечење траје годинама па код деце долази до засићења, у једном моменту она губе енергију, вољу, нису мотивисана. Управо овакви кампови психолошки добро делују на њих, упознају другу децу са сличним проблемима и више су мотивисани да наставе да вежбају.

Како је рекла начелница Марковић, заинтересовани за овај камп треба да се јаве на пријемну службу Дечјег одељења ове установе и да оставе податке. После сагледавања документације биће одабрана деца која могу да буду укључена у овај својеврсни камп.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА – Спасовданска литија од Лагатора  до центра Лознице

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Да сви буду спремни за матурско вече

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )