ПОЧЕО 52. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Знање је наш трајни печат

У Вуковом дому културе данас је свечано отворен 52. Ђачки Вуков сабор, у организацији Центра за културу „Вук Караџић“. Овај пут манифестација протиче у знаку 125. годишњице од рођења Десанке Максимовић и девет деценија Вуковог сабора. Мокрањчеву „Химну Вуку“ извео је мешовити хор Гимназије „Вук Караџић“, а поздравну реч упутила је Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, која је рекла да „оно што је Никола Тесла у науци, Милош Обреновић и Карађорђе у политици, Иво Андрић у књижевности, то је Вук Караџић у домену глобалне духовне револуције“.

– Место на ком се данас налазимо завичај је филолога, антроплога, књижевника, преводиоца и академика Вука Караџића. Вук је најзначајнији српски лингвиста 19. века, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог српског речника. Чињеница да смо његови потомци је привилегија, али и обавеза. Вук Стефановић Караџић је на  ситу и богату трпезу европске културе изнео драгуље српске епске народне традиције и такво благо задивило је великане, као што су Гете и браћа Грим. Два су основна принципа Вукове реформе, фонетски правопис и прост народни језик, природан и једноставан као дисање. У години када обележавамо 90. Вуков сабор, одржава се и 52. Ђачки Вуков сабор. Више од пола века ђаци саборују у Лозници и Тршићу и ми смо поносни што смо домаћини највеће и најважније ђачке светковине. Овде се сусрећу најбољи ученици, најталентованији и највреднији млади људи које је Србија изнедрила. У градској управи и Центру за културу се трудимо да традицију приближимо младима на модеран начин – рекла је она поручивши ђацима да никада не забораве да они не уче за школу него за живот и да им знање нико не може одузети.

Ђачко саборовање отворила је Јулија Гојдина, ђак генерације ОШ „Вукова спомен-школа“ у Тршићу за школску 2021/22. годину, која је је рекла да јој је велика част то што има прилику да заједно са другим ученицима обележи почетак манифестације која их сваке године „враћа у прошлост, обогаћује њихову културу и чува наслеђе једне од најважнијих личности наше књижевности и језика – Вука Караџића“.

– Данас, у време када смо изложени многим глобалним утицајима, ово је дивна прилика да се присетимо да је наш језик веома драгоцен и заправо представља мост који нас повезује с нашим прецима и будућим генерацијама. За ученике, који су показали невероватну посвећеност и таленат за српски језик, ово је прилика да још једном искажу своју љубав према језику, књизи и новим знањима. У данашње време где се не цени толико ни школа ни образовање и где су на цени неке друге вредности битно је да не заборавимо шта је за нас важно. Једном сам негде чула да све што је материјално добро може да нам буде лако одузето, међутим оно што смо научили и доживели, наша знања, емоције и осећања нико никада неће моћи да нам узме. Зато цените сваку прилику где можете нешто да научите и извучете оно што вам сигурно некад може послужити даље у животу. Наше знање, образовање и васпитање које носимо из школе а најпре из породице представља наш трајни печат – рекла је Гојдина.

Јулија Гојдина

Она је нагласила да знање штити од најезде лошег укуса, поремећених вредности и свих осталих лоших утицаја.

– Кроз живот упознајемо и препознајемо људе са истим и сличним печатима па се са њима удружујемо како бисмо унапредили и побољшали друштво у коме живимо. Ми млади понекад се прилично тешко сналазимо у овом тмурном времену. Некада нам није лако пронаћи праве путоказе, пронаћи себе и свој пут. Дубоко верујем да се решење за проналазак путоказа ка смисленом и добром животу крије у правом образовању и знању које носимо у себи. Зашто се заправо толико осврћем на важност школе и учења? На ово питање нам одговор нуди наша чувена песникиња, Десанка Максимовић, која је написала веома значајну реченицу која би требало да нас води кроз живот, а то је да „образовање представља кључ који отвара врата неограничених могућности“ и да нас „управо учење чини слободнима и независнима“. Те речи нас подсећају на важност школе као темеља за лични развој, разумевање света и остварење својих потенцијала – поручила је.

Позоришну представу „Пер Гинг у краљевству тролова“, инспирисану драмом Хенрика Ибзена, у режији Исидоре Гонцић, извели су глумци Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

С. П.  

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ФЕСТИВАЛУ У ПРИЈЕПОЉУ – Лозничани извели „Радозналца“

ИЗЛОЖБА НА ШЕТАЛИШТУ – Фотографије Бојана Лучића

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )