У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Квиз логичког повезивања

Око шездесет ученика Гимназије „Вук Караџић“ и Средње школе „Свети Сава“ присуствовало је НТЦ квизу који је Канцеларија за младе јуче приредила у Омладинском центру. Према речима Бојана Лучића, координатора Канцеларије за младе, ова активност не подразумева тест знања и информисаности, већ, пре свега, мисаоних вештина и логичког повезивања приликом тражења тачних одговора на постављене задатке. Прошле године квиз је организован међу основцима, а сада су анимирани средњошколци и план је да кроз квиз прођу ученици свих лозничких школа.

– Ова активност је покренута у циљу подстицања младих на логичко повезивање и логичко тражење појмова, како да уз помоћ фотографија и других смерница дођу до тачних решења. Циљ је да им се помогне да савладају нове технике у току учења, превасходно у средњој школи, да логички повезују неке обрасце. Базирали смо се на ментални тренинг како да препознају грешку у реченици или неком задатку, нешто што на први поглед није видљиво, али се кроз те вежбе лакше уочи. Квиз има забавни део и учесници уз помоћ асоцијација долазе до тражених одговора – објашњава Лучић.

Он истиче да су из истраживања спорведеног у јануару увидели да младима класичан метод учења постаје монотон и да су зато организовали овакву активност.

– Младима је постало монотоно једносмерно учење, да слушају професора како предаје лекцију док они ћуте. Овде кроз тимски рад и интерактивно ангажовање долазе да логичких одговора. Квиз их мотивише на тимски рад јер они често нису ни свесни тога да су у стању да раде у тиму. Разменом информација помажу једни другима. Радионицу реализујемо у сарадњи са менторком НТЦ школе у Лозници Слађаном Живковић која нам пружа техничко-логистичку подршку у организацији квиза, а програм се финансира из градског буџета. У време када су млади изложени медијском притиску, посебно после недавних трагичних догађаја, ово је прилика да им се скрену мисли од тога, да науче нешто ново и да се међусобно упознају – истиче Лучић.

Он наглашава и да овакав вид активности изузетно утиче на развој способности учења и логичког закључивања, стимулативним активностима делује на развој асоцијативног размишљања и утиче на развој функционалног знања и повезивање наученог.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КИКАНОВИЋ КРЕЋЕ ЗА СОФИЈУ – Трчи за трогодишњег Косту

ОДЕЉЕЊЕ ИТ СМЕРА У ГИМНАЗИЈИ – Шеста генерација информатичара

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )