НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА – Здравље на уста улази

Овогодишњу Недељу здравља уста и зуба, која се обележава под слоганом “Чувам своје зубе поносим се осмехом”, Служба за стоматолошку здравствену заштиту лозничког Дома здравља “Др Миленко Марин” обележава низом предавања за ученике основних школа.

Данас је о значају оралног здравља и начина исхране за очување зуба и општег здравља ученицима ОШ “Вук Караџић” у Липници говорила стоматолог др Зора Новаковић. Она је нагласила да је школска популација једна од најосетљивијих с обзиром на то да се налази у периоду када се мењају млечни и добијају сви стални зуби па је зато превентива изузетно важна. Посебно је говорила о здравом начину исхране и показала деци пирамиду исхране, односно како треба да се хране да би сачували здрав осмех, а самим  тим и здравље.

– Наш народ каже да здравље на уста улази, а зуби су први у контакту са храном и они су нам главни показатељ здраве исхране. Морамо и здраво и правилно да се хранимо, веома је важно да имамо оброке, али и време од два сата када пијемо само воду. Морамо да научимо да имамо редован доручак, ужину, ручак, ужину и вечеру. Грицкање хране поготово слане, узимање газираног пића утиче лосе на зубе пошто шећери који се у њима налазе стварају киселу средину. Зуби могу и да се поправљају и да се ваде, али је главни проблем што је каријес увод у кардиоваскуларне болести и дијабетес – каже докторка.

Валентина Петровић, представница Дома здравља за односе са јавношћу, истакла је да Служба за стоматолошку здравствену заштиту ове установе у циљу приближавања деци, током целе године организује низ предавања у њиховом амбијенту, предшколским установама, основним и средњим школама. Истакла је и да ове активности подржава локална самоуправа преко Удружења грађана “За здравље – Лозница“.

Иначе, истраживања показују да у Србији 17,8 одсто предшколаца има уочљиве запаљенске промене у корену зуба на тек изниклом првом сталном кутњаку, у узрасту од дванаест година све здраве зубе има 36 одсто деце а у узрасту од петнаест година све здраве зубе има 22 одсто деце.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КИКАНОВИЋ КРЕЋЕ ЗА СОФИЈУ – Трчи за трогодишњег Косту

У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ – Почиње 52. Ђачки Вуков сабор

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )