КИКАНОВИЋ КРЕЋЕ ЗА СОФИЈУ – Трчи за трогодишњег Косту

Лознички ултрамаратонац и хуманитарац Александар Кикановић у недељу креће на још један хуманитарни ултрамаратон, овога пута од Крупња до Софије, престонице Бугарске. Планира да трчи готово свакога дана по 40 километара, по један маратон, тако да за неких двадесетак стигне на циљ. Према његовим речима, планирао је да крене 14. маја, али је у договору са нашим амбасадором у Бугарској Жељком М. Јовићем, променио термин.

– На предлог нашег амбасадора у Бугарској, да тамо дођем 16. јуна и будем гост на фудбалској утакмици Бугарска – Србија 20. јуна у Разграду, померио сам почетак маратона. Трчање ћу прилагодити тако да стигнем 16. јуна, а амбасадор је предложио и да ме дочека и са мном истрчи последњих пет километара. У договору са Манастиром Хиландар који ме подржава, као и Општина Крупањ, из које ћу кренути на ултрамаратон, одлучио сам да трчим за трогодишњег Косту Лешевића кога подржава хуманитарна фондација ‘’Буди хуман’’. Пролазим поред Лазаревца где Коста живи, родитељи су му, иначе, пореклом са Косова и Метохије и чуо сам се са њима. Док траје маратон, ко жели, може уплатити новац за дечаково лечење – каже Кикановић истичући да је пресрећан што има подршку Хиландара до којег је пре неколико година трчао, такође, један хуманитарни ултрамаратон.

Током маратона дугог око 550 километара, трчаће већим делом пута по Србији, а само неких 55 кроз Бугарску, од границе до Софије. На путу ће имати обезбеђено преноћиште и све остало и његово је да трчи и што више анимира јавност да помогне малом Кости, а пратиће га у колима пријатељ Дамјан Неговановић. Иначе, Кикановић ће се у престоници Бугарске поклонити моштима српског краља Милутина, које почивају у Цркви Свете недеље у Софији.

Подсетимо, он је до сада у хуманитарне сврхе, углавном за лечење деце, претрчао око 5.800 километара, а како каже, у ранијих маратонима је прикупљено више од 140.000 евра.

Малом Кости је, према подацима са сајта ‘’Буди хуман’’, на Институту за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“ дијагностикована атрофија малог мозга и редукција волумена супратенторијалне беле масе. За дијагностику и лечење, физикалне терапије, рехабилитације у земљи и иностранству, логопедске и дефектолошке третмане, сензорне и психомоторичке вежбе, хипотерапије, специјалистичке прегледе, ортопедска помагала, путне и трошкове смештаја у току лечења, потребно је 27,6 милиона динара, а до сада је прикупљено око трећине тог новца.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЉУБОВИЈИ – Одржан “Ђачки планински маратон“

НАШИ СМО – Бандере

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )