ОДЕЉЕЊЕ ИТ СМЕРА У ГИМНАЗИЈИ – Шеста генерација информатичара

Од 52 ученика, колико се пријавило на смер информационе технологије (ИТ) Гимназије “Вук Караџић” у Лозници за школску 2023./24. годину, пријемни испит положила су 43. Два ученика су имала максималних 240 бодова, више од двеста има их осморо, док двадесети на ранг-листи има 176 бодова.

Дарко Несторовић, директор гимназије, каже за портал ЛН да се ове године пријавило највише ученика до сада и да је задовољан резултатима пријемног испита. Још од јануара се одвијала припремна настава тако да су наставници одиграли велику улогу. Поред тоге, ученици су упознали амбијент школе и видели како изгледају стари тестови тако да су у суботу могли опуштено да дођу на пријемни испит.

– Формираће се одељење од двадесет ученика, биће померања, али не драстичног, осим ако неко не одустане и оде у неку другу школу. Ово су прелиминарни резултати а коначна ранг листа биће утврђена после сабирања свих бодова дакле, бодова освојених на пријемном испиту, успеха у основној школи и успеха на малој матури. У складу с тим, може доћи и до померања тренутних места на листи. Приликом попуњавања листе жеља у основним школама, ученици као прву жељу треба да ставе шифру овог смера из конкурса за нашу гимназију – објашњава Несторовић.

Ко ће моћи да се упише на овај смер биће познато почетком јула када сви подаци буду у бази података.

Иначе, ИТ одељење у лозничкој гимназији формирано је школске 2018/19. године на иницијативу Министарства просвете, за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, а који током школовања, поред традиционалних гимназијских предмета, имају и друге, попут програмирања, примене рачунара, базе података, веб програмирања.

Циљ оваквог школовања је да се ученицима приближи дигитализација и њена примена у готово свим областима учења и рада. Те прве године за полагање пријемног испита пријавило се 50 ученика, наредне 26, за трећу генерацију пријавило се 28, наредне године 30, док се лане пријавило њих 39. Ове школске године биће уписана шеста генерација информатичара.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Бандере

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )