НОВА КЊИГА – Тајна скривена у храсту

Библиотека Вуковог завичаја издавач је романа првенца Анастасије Танацковић који је ова дванаестогодишња девојчица насловила са “Тајна старог храста”. Танацковићева је рођена у Добоју, ученица је шестог разреда ОШ “Свети Ћирило и Методије” у Главичицама (РС) и трећег разреда Основне музичке школе “Вук Караџић” у Лозници.

У краткој биографији ове талентоване девојчице, написаној на полеђини романа, наводи се да је прва слова научила рано и да је до сада прочитала око четири стотине књига. Уредница издања Мирјана Пејак у предговору наводи да после упознавања са младом ауторком није имала одговор на питање “Како девојчица не само да зна, већ и користи моћну симболику храста”.

– Можда је велики Јанко Вујиновић, човек, а  храст, нашао начин да ми преко Анастасије из свог раја пошаље поруку да се писати мора. И зажалила сам, признајем, што ми је ускраћена могућност да их и физички упознам: чувеног писца “Књиге о храсту” и детета које “Тајном старог храста” ступа на књижевну сцену и за чији таленат ће се, сигурна сам, у годинама које долазе, тек чути – записала је Пејакова.

Професор Љубиша Радовановић у рецензији књиге каже да “Анастасија свој роман првенац пише као бајку о дружини која се налази у непознатом, чудноватом свету”, а да, користећи детективске елементе “бајка на моменте прераста у криминалистички роман са заплетима који красе ову књижевну врсту”. Он сматра да је мешавином жанрова написала успео дечји роман “који представља једну прелепу измаштану творевину у којој има места за све оне који воле да маштају и који лете на крилима једнорога”.

Јована Вучетић поговор књиге започиње реченицом “Дете је најчистији облик човека”, а, износећи свој утисак о роману каже да је “Анастасија даровита девојчица која се, зрело попут одрасле особе, суочила са потребом да свој дар преточи у речи”.

Занимљиво је и то да су и илустрације у књизи, као и саме корице, такође дело Танацковићеве, чиме је додатно показала своју свестраност и уметничку надареност. Званично представљање књиге је у плану, а, како кажу у градској библиотеци, о термину ће читалачка публика бити благовремено упозната.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПЕТА „ПРИЧА О ВИНУ“ – Све се више траже добра вина

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба шешира

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )