САОПШТЕЊЕ ПАКТА И КОАЛИЦИЈЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ – О изменама Закона о планирању и изградњи

Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ) и Коалиција против корупције у животној средини (КПКЖС) издали су данас саопштење поводом Предлога закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи. У саопштењу се наводи да су ”дужни да упозоре јавност и доносиоце одлука у Скупштини Србије на спорне чланове предлога закона.

Како стоји у саопштењу, изменама и допунама закона прави се изузетак у односу на правило којим је одређено да од дана ступања на снагу планског документа којим је извршена промена намене пољопривредног и шумског земљишта у грађевинско, власник таквог земљишта остварује сва права власника на грађевинском земљишту, у складу са законом. 

– Дакле, држава и њени ентитети досада су плаћали „пуну“ накнаду за одузето земљиште. Сада, у случају покретања поступка експропријације за потребе изградње линијског инфраструктурног објекта за који је утврђено да је од посебног значаја за Републику Србију, држава и њени ентитети плаћају значајно умањену накнаду, јер се само у том случају сматра да, иако је донет нови плански документ који је одредио земљиште као грађевинско, да је реч и даље о пољопривредном, односно шумском земљишту – наводи се у саопштењу. 

Овим ће, тврде ПАКТ и КПКЖС, грађани бити значајно оштећени приликом одузимања, односно експропријације земљишта за потребе изградње назначених објеката. Такође сматрају да је члан предлога закона којим се право коришћења на грађевинском земљишту претвара у право својине, без накнаде, ”скројен да одговара крупном капиталу”.

– Није спорно да нерешена имовинско-правна питања на земљишту имају негативан ефекат на развој државе. Међутим, предлогом се омогућава да лица која имају ресурсе да реше имовинско-правна питања на грађевинском земљишту и по садашњим прописима, то питање, ипак, сада реше без икаквих трошкова. Предлагач правда свој предлог тиме што је досада, за последњих осам година, колико је на снази Закон о конверзији, у буџете републике, аутономне покрајине и локалних самоуправа укупно уплаћено „свега“ око 30 милиона евра на име накнаде за извршење конверзије, а неспровођење конверзије је зауставило градњу објеката вредности неколико милијарди евра, те држава и локалне самоуправе нису приходовале од пореза и квазипореских давања која „иду“ уз градњу. Наравно да је 30 милиона евра за осам година на нивоу државе мали новац, али разлог за то треба тражити у чињеници да је конверзија уз накнаду (за разлику од конверзије без накнаде) „случајно“ добровољна, односно врши се по поднетом захтеву – стоји у саопштењу.

ПАКТ И КПКЖС предлажу да се да разуман рок носиоцима права коришћења да то своје право конвертују у право својине уз накнаду, уз то да неподношење таквог захтева има за последицу брисање права коришћења и опстанак само уписаног права јавне својине републике, аутономне покрајине или локалне самоуправе.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УСПЕХ ЛОЗНИЧАНА – Показали шта знају о саобраћају

КАРАТЕ: ”КУП МЛАДОСТИ 2023” – Марку панчевачко злато

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )