УСКОРО НОВЕ МЕРЕ У ШКОЛАМА – Оцена из владања улази у просек

Веће новчане казне за родитеље насилне деце, бројчано оцењивање владања од петог разреда само су неке новине предвиђене изменама закона везаних за образовање и васпитање

Изменама Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о основном образовању и васпитању о којима се донедавно водила јавна расправа, примениће се неке од мера које је крајем прошле године одредила Радна група за превенцију и спречавање насиља у школама како би се боље заштитили ученици али и наставници. Изменама је између осталог, предвиђено да ученик неће моћи да се испише из школе уколико је против њега покренут васпитно-дисциплински поступак. Досадашњи примери насиља показују да у Закону постоје бројне рупе које су омогућавале ученицима да избегну казну тако што се испишу из школе уколико се против њих покрене васпитно-дисциплински поступак. Изменама закона то више неће бити могуће.

Предвиђене су и веће новчане казне за родитеље ученика и то од 10.000 до 100.000 динара у зависности од прекршаја што је све наведено тачно у предлогу закона. До сада је најнижа казна била 5.000 динара а највиша 30.000 динара.

У предлогу Закона предвиђено је да се да се у школама запосли више педагога и психолога јер је њихов број недовољан у школским установама, затим, да се повећају накнаде за разредне старешине са четири на седам одсто. Због тога су неопходне и измене правилника и уредбе који дефинишу ову област.

Предлогом Закона о основном образовању, уместо описног као до сада, превиђено је и бројчано оцењивање владања од петог разреда основне школе што ће улазити у просек.

Што се тиче употребе мобилних телефона о којима се много говорило током рада Радне групе, одлучено је да се то препусти надлежнима у школама и да они ову меру уреде својим општим актима. Неке школе су већ увеле забрану телефона на часовима, што је и предвиђено и Законом о основама система образовања и васпитања којим се употреба телефона на часовима сматра једном од тежих повреда обавезе ученика.

Јавна расправа о Предлогу ових закона трајала је до 27. aприла, а сада треба да уђе у скупштинску процедуру.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Понор

ТЦ КУП – Турнир на којем побеђују осмеси

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )