МЛАДИ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА – На матуру без аутомобила

Лознички средњошколци данас су на трибини „На матуру без аутомобила“  у Вуковом дому културе могли сазнати колико су опасни непажња за воланом и вожња у алкохолисаном стању или под дејством наркотика. Трибину је приредила Канцеларија за младе (КЗМ), а Славиша Савић, члан Удружења параплегичара Мачванског округа и сарадник Агенције за безбедност саобраћаја, испричао је младима како је као седамнаестогодишњак доживео саобраћајну несрећу и претрпео тешке повреде након чега су остале трајне последице.  Он је, возећи без дозволе и желећи да се докаже као најбољи возач у друштву, изгубио контролу над возилом којим је управљао.

– Овде сам у циљу повећања безбедности младих у саобраћају, да бисмо матурантима скренули пажњу сa  колико озбиљних последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе и ко у саобраћају прави пропусте – конзумира алкохол и пребрзо вози. На мом примеру,  жртве саобраћајне незгоде, ученици могу да виде како изгледају последице и да једна младалачка грешка, настала у једној секунди не може већ 30 година да се поправи. Један живот када се изгуби превелика је штета за све нас – рекао је Савић за портал ЛН.

Славиша Савић

Превелика брзина, управљање под дејством алкохола и употреба мобилног телефона у току вожње најчешћи су узроци саобраћајних несрећа, а последице удеса погоршава невезивање појаса како на предњим тако и на задњим седиштима аутомобила. Како се ближе матурске вечери, КЗМ је одлучила да по други пут организује трибину о безбедности у саобраћају.

– Славиша на свом примеру младима указује на последице до којих може доћи због непридржавања прописа, а ученици потом, помоћу ”пијаних наочара” имају прилику да испробају како алкохол и дрога утичу на моторичке способности и координацију. Позвали смо све средње школе са жељом да скренемо пажњу на одговорно понашање у саобраћају – каже Анђела Игњатовић, координаторка КЗМ.

Присуство алкохола у крви може се измерити пет минута после конзумирања, а одмах почиње да утиче на способност возача па тиме и на безбедност саобраћаја. Уколико исту количину алкохола унесу мушкарац и жена исте телесне тежине код жене ће више промила бити измерено, а период ослобађања од присуства алкохола трајаће дуже. Код мушкарца ће дејство алкохола трајати мало мање од пет, а код жене нешто више од седам сати. Све то време алкохол ће утицати на њихов организам и способности.

Због тога је Савић поручио младима да не седају за волан, ма колико алкохола попили, да не улазе у возило којим управља пијана особа и да покушају да је спрече да вози.

Коришћење мобилног телефона током вожње може имати страшне последице, указао је Савић, јер за две секунде, колико је потребно да се погледа телефон, аутомобил који се креће прописном брзином од 50 километара на сат пређе дужину три аутобуса, око 28 метара, а то је као да се вози затворених очију.

Средњошколци су показали велико интересовање да испробају ”пијане наочаре” па су се могли уверити да у таквом стању не могу проћи између чуњева, а да их не оборе, тешко одржавају равнотежу стојећи на једној нози, и не могу да ухвате лопту бачену ка њима.

Ова предавања Савић држи осам година, око 50.000 младих је учествовало на њима, а одржано је више од 450 радионица у Србији. Како каже, има утисак да то има ефекта у виду смањења број настрадалих, првенствено младих.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА „МАЈСКИМ МУЗИЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА“ – Хор гимназије освојио злато

УСКОРО НОВЕ МЕРЕ У ШКОЛАМА – Оцена из владања улази у просек

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )