У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Изложба о архитекти и сликару

У сарадњи са Савезом инжењера и техничара Србије (СИТС), Удружењем инжењера Полимља и Институтом за архитектуру и урбанизам Србије, лознички Центар за културу организоваће у среду у Музеју Јадра отварање изложбе „Милан Минић архитекта и сликар, траг у времену“, чији аутор је др Игор Марић, архитекта и председник СИТС. 

Изложба је део пројекта, који је подразумевао одржавање научне конференције и изложбе посвећене лику и делу српског архитекте и сликара Милана Минића, рођеног у Пријепољу 1889. године који је своја значајна градитељска дела остварио у Београду, Шапцу, Лозници, међу којима се посебно истиче репрезентативни београдски хотел „Мажестик“, подигнутог непосредно уочи Другог светског рата.

Велики део Минићевог стваралачког опуса везан је за Подриње. Био је ангажован на реконстркуцији и урбанистичком уређењу Бање Ковиљаче. По његовим пројектима саграђени су хотели „Далмација“ и „Херцеговина“ са колонадом која их је повезивала, вила шефа Енглеске мисије, Хотел „Београд“ и више приватних вила. Извршио је адаптацију Хотела „Подриње“, а дао је и значајан допринос и дефинитивном изгледу Кур-салона. Имао је значајну улогу и у довршавању тржнице, блатног купатила и хладног гвожђевитог купатила, а у Лозници је пројектовао зграду Трговачке банке, зграду браће Јездића, комбиноване намене са локалима и стамбеним делом и још једну приватну породичну стамбену зграду. У Шапцу је по његовом пројекту изграђен Хотел „Зелени венац“.

Поред рада на пројектовању бројних објеката Милан Минић је оставио и значајна сликарска дела и био изузетно ангажован у оснивању и раду струковних удружења. Изложбу у Музеју Јадра чини 38 паноа, на којима је приказан животни пут Милана Минића, његова архитектонска остварења и сликарски радови.

Отварање је у један поподне.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И …

UTISCI O KUĆI PISACA – Vukovac iz bivše SFRJ

KIKANOVIĆ PROMENIO PLAN – Umesto Jerusalima, trči do Sofije

Preuzmite besplatnu aplikaciju LN za iOS uređaje na App Store ili besplatnu aplikaciju LN za android uređaje na Google Play prodavnici!

Pratite nas i na fejsbukuinstagramu i jutjubu

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )