НАШИ СМО – Неравноправност

Шта жена не сме а шта сме да обуче ако има више од 40-50-60 година, коју фризуру ни у ком случају не сме да има (никако дуга коса да не бисте изгледале као вештица или вампир Сава Савановић из чувене Глишићеве приповетке), шта да једе ако жели да скине килограме, посебно салце са стомака, кукова, гузе, (додуше сада је модерна велика гуза па макар и вештачка, има да се купи “код Кинеза”), како до чвршћих, већих груди (и за то постоје умеци код малопре  поменутих)? шта да обуче ако има кратке, дебеле или криве ноге, ако има крушкаст, јабучаст облик тела и облик шаргарепе или можда пешчаног сата? Чак се и у секс и репродукцију залази, која жена боље ужива у сексу, колике кукове треба да има да би се лакше породила или јој не гине царски рез (што у данашње време и није тачно јер се царски резови наручују и када нису неопходни. Нема везе  што те секу, а секу и ако није царски, већ онај други, “какосезове” рез). Па се паметује како изгледа жена која вапи за сексом – задовољна жена њише куковима (а шта ако их нема), насмејана је, сија оптимизмом, она незадовољна је фрустрирана, нервозна, свађалица, напашће ако је само погледате.  Како каже пословица – Жена мужа носи на лицу, а муж жену на кошуљи.

А мушкарци, као и увек привилеговани, није важна ни грађа ни величина кукова, главе, носа, ни да ли има косу. Кажу, ћелавци су “најбољи” (а и то су сигурно они измислили) или да су ћелавци кримоси или они који имају највише лове па буду мамац за спонзоруше. Па коса прошарана седим власима, ух како му то добро стоји и даје му дозу озбиљности, шарма – господин у најбољим годинама. А седа жена? Катастрофа. Једина предност је што се сматра да је офарбана коса код жена нормална “појава”, а офарбани мушкарац је бљак. Имамо их доста таквих на јавној сцени који желе да буду вечити младићи али, буразеру, не може, не приличи. Схвати, ништа није вечно – кажу многи. Други, у мањини, поручују – пустите људе, хоће да буду вечити дечаци. “Најбољи” је један мој пријатељ који каже да мушкарци са дужом, офарбаном косом више личе на бабе, далеко су они од дечака.

Отме се некада неком ласкавцу да каже жени у пристојним годинама да је као вино, све је боља, али то никако не иде уз оно што понекад додају “с обзиром на године”.

У мору тих неукусних текстова о женама наиђох и на један “лош” о мушкарцима у којем је дирнут живац мушкости које је додуше све мање у свету, у оној “Јевропи” ка којој хрлимо. Хрлимо ка нечему, у чему се не зна шта је жена а шта мушкарац, где се негују “различитости” још од малих ногу.

Но, да се вратим теми, односно мушкарцима, дакле, у питању је спознаја о томе какви су они у кревету шта их то одаје. Елем, терапеут тврди да неки детаљи могу да открију какав је мушкарац у кревету, па каже, не ваља ако се љуби “пренежно”, не ваља ако то ради пребрзо као “центрифуга”. Какав је у кревету можете да сазнате, каже он, и из начина на који једе, најбољи су хедонисти који уживају у добром залогају, али да не једу халапљиво, они најизбирљивији су најгори. Не ваљају ни они који мере калорије и на “гајење” сваког свог мишића обраћају више пажње него на вас. Такође, не ваља ако му је глас монотон, без промене тоналитета, честе промене у говору и гласно причање откривају темпераментног мушкарца ( јел то значи да што вам више страдају бубне опне, он је бољи, нека хвала), што је отворенији и комуникативнији, веће су шансе да је бољи у спаваћој соби, они ћутљиви могу да имају неке бизарне фетише. Па ту је и начин на који седи, како вас држи за руку, ако вас стално држе за руку значи да су склони да вас гуше (ма гуше вас свакако, зар не?)

Ако се све боље осмотри, жена је, ипак, у предности, макар и због оног када се кунемо у нешто увек кажемо – мајке ми, а не тате ми. Као шлаг на торту ових васкршњих дана легла ми је и изјава Мрле, члана бенда Лет 3 (чија ми песма “Мама ШЧ”, морам то да кажем, никако не лежи, ја сам фан Црног Луке): “Жена само служи за љубав, а кућне послове најрадије обављам сам.”. Браво, Мрле, нажалост, у мањини си.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Доброта

НАШИ СМО – Пензија

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )