ИСТИНА О ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Годишњица напада на окупатора

ИСТИНА О ДОЊЕМ ДОБРИЋУ – Годишњица напада на окупатора

Трећу годину заредом у Доњем Добрићу је данас обележена годишњица напада на окупатора, 21. априла 1941. године, када је један официр немачке војске убијен, а двa подофицира рањенa. Полагање венца на месту званом Дубоки поток, где се одиграо овај догађај, организовали су чланови и одборници Грађанског покрета „Смело“ у Скупштини града заједно са мештанима и колегама из још неколико политичких странака.

– Наше настојање да се на овај догађај обрати већа пажња није усмерено ка величању насилничког чина, већ ка изразу јунаштва и родољубља војника који нису положили оружје и предали се окупатору 1941. године. Пружајући отпор показали су своју част и зато на овом венцу који полажемо као израз поштовања стоји натпис „Право на отпор и побуну против фашизма и окупације“. Стари су нам причали да се на овом месту, око десет сати пре подне, баш око Васкрса, десио напад на Немце који су кренули у село из правца Лешнице. Овде их је сачекала група војника, остаци тадашње Војске Краљевине Југославије, а после убиства једног официра, у знак одмазде, село је било гранатирано из више праваца, људи су побегли у збегове, заробљено је седамдесетак цивила. О томе сведоче документи, а ми радимо озбиљно на томе да се овај догађај уврсти у званичан календар историјских догађаја који су од највеће важности за нашу државу. Да се ово место на неки пригодан начин обележи и надамо се да ћемо у томе успети, а очекује нас и научни скуп о овој теми са стучњацима Института за савремену историју Србије. Желели бисмо да се овај догађај узме као датум почетка оружаног отпора на територији Србије, а не 7. јули, који се доскора прослављао – рекао је одборник Драган Пајић захваливши се пријатељима из Боље Србије, Народне странке и Странка слободе и правде, који су присуствовали скупу.

Мештанин Милан Спремић (77) за ЛН каже да је као послератно дете слушао приче својих старијих и да сматра да би о овом догађају требало чешће да се прича.

– Не смемо заборавити оне који су срцем кренули против непријатеља. Свакако да на овом месту треба поставити обележје, да омладина може да дође и ода почаст, али и да сазна нешто о својим храбрим прецима. Добрић је три пута паљен, казнена експедиција је селу нанела велико зло, али слобода нема цену и то треба увек имати на уму – казао је он.

Пуковник у пензији Радомир Ћосић, рођен у Добрићу, подсећајући на народну пословицу – „Упорни побеђују, паметни одустају“, рекао је да када су пре три године кренули у обележавање овог датума, имали су на уму да све мора бити достојанствено и без уплитања политике.

– Жеља нам је да се стварни догађај преточи у истину и да она буде доступна свима који треба да је знају, а посебно генерацијама које долазе иза нас. До одређених докумената о стварним дешавањима тог дана, који су били у Музеју Јадра, смо дошли још 1991. године. Чак смо нашли и име официра који је погинуо током напада, али касније је то склоњено и више нам није било доступно. Проглас који је тих дана објављен и данас је сачуван, а остало је негде скрајнуто. Нама је битно да се укаже на право на отпор јер четири дана после потписане капитулације овде се десило нешто што су и Немци признали. То није измешљено, а покушај да се то замагли, минимизира и склони у страну је очигледно успео. Надамо се да ће нашим деловањем и томе ускоро доћи крај – поручио је Ћосић.

Он је, као војник професионалац, оценио да је на овом месту било најбоље поставити заседу, ако неко долази из Лешнице, објаснивши да је то „потерно“ или „потражно“ одељење немачких војника кренуло у Доњи Добрић ради претреса и прикупљања оружја, а не по васкршња јаја, како се причало.

Подсећамо, тог 21. априла 1941. године, код кривине поред Јосиповића брда, у такозваном Дубоком потоку, нападнути су немачки војници о чему сведочи  и проглас Месне команде Лознице од 23. априла 1941. године који је потписао командант места оберлајтант Тин.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Шта бих све волео да су ми рекли пре поласка на факултет?

ХАРДЕНДУРО – ”Гучевски изазов”, осми пут

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )