НАШИ СМО – Доброта

У време када готово свакодневно стижу вести о убиствима, нарочито жена, насиљу у породици, на улици, када неки упорно хоће да нас убеде да нам је супер, а онда улазак у продавницу и сусрет са ценама већину ошамари и суочи са реалношчу, када неки други, чини се, немају паметнија посла, а има га и те како, већ да броје ко се колико пута појавио на којој насловној страни и којих новина, човек помисли да је стварно све отишло у Хондурас.

Ко хоће да “мисли својом главом” лако може закључити да је стварно ”човек човеку вук” и да је тамна страна људске природе завладала. На сву срећу, или на несрећу песимиста, живот уме конкретно, кратко и јасно да демантује такве мисли и покаже да има наде за нас. Освану ових дана објава на друштвеним мрежама – Након готово 100 дана рада и 12 узастопних радних викенда у којима је особље радило без финансијске надокнаде, Клиника за кардиохирургију у Нишу остварила је циљ. Листе чекања су елиминисане и прешле су у листе заказивања. Пацијенти више неће чекати операцију 4-6 месеци већ 7-15 дана. Значи, где има воље, има и начина. Неки нису заборавили зашто су положили Хипократову заклетву.

Виша сила је хтела да се ових дана дружим са једним од таквих. Готово сви знају др Владимира Гајића и његову амбуланту у Козјаку у којој и даље стоји натпис да је бесплатан преглед за онога ко није у могућности да плати. Није реч о плаћању, већ о његовом приступу пацијенту. Он је детаљан, смирен, опуштен, улива поверење и осећај да вам то није први него сто први сусрет. На свако питање одговара, објасни, прича шта ради и види док обавља ултразвучни преглед. чекаоница је крцата, али он није у журби, не отаљава посао, прегледа као да има све време овога света и имате утисак да сте му једини пацијент на планети. Неко рече, “човек из народа”, па одакле су они, а има их, нажалост, што им је тешко да пацијенту кажу “добар дан”, а камоли нешто више, (пали с Марса?), а примају плату за то и баве се послом који су сами изабрали. Јесте, ради и др Гајић за паре, нормална ствар, али када осетиш да си човеку битан, да ниси тек један у низу прегледа, то значи. Нажалост, такво је време да се тај приступ издваја од већине и могао би он негде да предаје студентима медицине предмет “Како се понашати према пацијенту – сваком пацијенту”, без обзира на то ко је, шта је и чији је. И да, плаћање не помиње док сами не питате колико сте дужни, тако да вам је теоретски можда новчаник и празан али сте већ прегледани.

Нађох се и у Хитној. Док “кулирам” са иглом у вени, гледам старицу која прима кисеоник. У ходнику видим човека, закључим по гестовима, њен син, вероватно од неких шездесет и коју годину. Забринут, очито је није довео први пут. Уђе, пита мајку како је и онда види мене. Полако приђе, нежно ме пипну по врху патике, упути поглед охрабрења и узврати осмех. Ко је, не знам, али тај гест ми је поправио до тада врло непријатан дан. Има још људи, има тог “обичног народа” који има потребу да непознатом помогне бар додиром охрабрења, ако не може више. Није све што нам се дешава од ’90. наовамо успело да уништи, да затре ту клицу људскости у нашем човеку. Ономе који зна да осети, да подели, коме није најважнији материјални статус, проклети новац и корист. Добри људи су добри и чине добре ствари јер осећају да тако треба. Ништа за то не траже заузврат, а дају шта могу из душе. Чисто, једноставно, људски у најбољем смислу те речи. “Доброта је језик који глуви могу да чују и слепи да виде” – рекао је Марк Твен, док Ралф Валдо Емерсон, филозоф и песник, каже да “Не можете учинити добро дело прерано, јер никада не знате колико ће брзо за то бити прекасно”.  Стварно, шта нас спречава да чинимо добре ствари из чиста мира, блиским, али и непознатим људима, да нам највећа награда буде неко ситно задовољство што нам је неко рекао хвала или поклонио осмех.

Далеко је овај свет од доброга, али боље неће ни бити уколико ми сами не пробамо да будемо бољи. Свако помало. Можда само некога да такнемо по рамену, или патици, неважно, упутимо топао поглед или осмех, и поправимо му дан. Некоме то још увек нешто значи. Код мене је упалило. Баш, баш.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Пензија

НАШИ СМО – Верност

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )