ЗАВРШЕН „СВЕТ ЖЕНА“ – Глас против насиља

Позориште „Петар Пан“ из Београда извело је синоћ у Вуковом дому културе представу „Сама је тражила“, чиме је затворен програм манифестације „Свет жена“, коју је током марта организовао Центар за културу „Вук Караџић“. Публика је готово без гласа испратила целу представу посвећену борби против насиља над женама, коју је режирала Ксенија Крњајски, а на самом крају бурним аплаузом наградила глумице Оливеру Викотровић, Бранку Стојковић, Мају Митић, Тијану Јанковић и Бојану Ђурашковић, које су се својски потрудиле да на сцени прикажу само неке од бројних примера различитих врста насиља, од физичког, преко економског до психичког. Иначе, текстове за представу састављену од неколико прича написали су драмски писци из Србије, Хрватске, Ирске и Шведске, већина вишеструко награђивана, а, како је речено после представе у разговору глумачке екипе с публиком, на основу личних искустава и материјала из полицијских извештаја и података из „Сигурне куће“ у Београду.

– На представи радимо од 2016. године, а наредне смо почеле да је изводимо пред публиком. Настала је јер смо се озбиљно бавиле овом темом, истраживале и путовале, разговарале са социјалним радницима, људима из полиције и „Сигурне куће“. Шест писаца је радило на представи, а заједно смо се трудили да обухватимо сваку врсту насиља, у овом случају над женама јер су оне чешће жртве. Када смо се у ово упустиле ни саме нисмо могле а да не поставимо она чувена питања – па, добро, зашто она трпи насиље, зашто не оде, шта чека, зашто седи скрштених руку, а онда смо полако почеле да схватамо зашто је то све баш тако и да то није нимало једноставно „пресећи“ – рекла је Оливера Викторовић.

Она се осврнула и на чињеницу да некада ни сами нисмо свесни колико психичко насиље може да буде опасно, да може довести до болести, чак и до смрти.

– Некада нисмо ни свесни да и сами трпимо насиље. Лично то нисам доживела нити трпела насиље над собом, али сам у породици имала такав случај и, нажалост, била сам сведок. Свако када мало прочепрка по тој теми видеће да тога има у свом окружењу, у згради, кући, комшилуку. Добро је то што је о овоме почело да се говори – рекла је током разговора после представе који се претворио у малу трибину.

У разговор су се укључили и запослени у лозничком Центру за социјални рад, суду, уз заједнички закључак да се само подизањем гласа, честим причама на ову тему и правовременим пријављивањем случаја насиља може стати на пут оваквим појавама.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР – О насиљу се не ћути

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ – Школа се „држи“ Правилника

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )