МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ – Школа се „држи“ Правилника

Поводом недавног вршњачког насиља у ОШ ”Вук Караџић” у Лозници, ЛН су се обратиле Министарству просвете и тражиле да одговоре да ли је министарство предузело неке мере из своје надлежности поводом овог случаја, ако јесте, које су мере у питању, као и шта све може да се предузме. Питали смо и да ли су имали таквих или сличних случајева са подручја града Лознице. Одговор објављујемо у целости.

– Министарство просвете успоставило је систем за превенцију и реаговање у случајевима насиља у школама. На појединачне ситуације  насиља (вршњачко насиље, насиље ученик-наставник, насиље наставник-ученик) реагују школе у складу са Правилником којим су детаљно прописани садржаји и начин спровођења превентивих и интервентних активности, услови и начини за процену ризика, начини превенције и заштите, као и праћење ефеката предузетих мера и активности. Школа поступа по овом случају, укључили су, у складу са прописима, и Центар за социјални рад и здравствени центар. Министарство прати поступање школе, а службеници министарства иш колске управе пружају подршку школи у циљу одоварајућег поступања у најбољем интересу деце – стоји у одговору министарства.

Да подсетимо, ученик четвртог разреда ове основне школе, који је лане најпре вербално, а потом физички напао два ученика трећег разреда, наставио је са насилним понашењем. Родитељи су најавили да ће исписати децу из школе, ако се проблем не реши. У школи је одржан и састанак руководства школе, школског педагога и психолога, представника Центра за социјални рад, полиције, просветног инспектора са петнаестак родитеља и, како је тада рекао директор школе, предузете су све мере да се заштите ученици. Сваког дана када је у школи са дечаком пола сата разговарају педагог и психолог или присуствују часовима, учитељица је стално уз њега, а на одмору га прате дежурни наставници.

Из лозничког Центра за социјални рад су, између осталог, саопштили да „на основу досадашњег вишемесечног рада током којег су исцрпљени сви облици саветодавног рада можемо да закључимо да се жељени исходи нису остварили те ће орган старатељства предузети одређене строже мере из области породично-правне заштите малолетног детета.“ На наша питања – шта то практично значи и да ли је за предузимање тих мера одређен рок, као и када ће се детету одредити пратилац и како то функционише – нисмо добили одговор.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЛУЧАЈ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА – Шта кажу у Центру за социјални рад

ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР – О насиљу се не ћути

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )