ПРОБЛЕМ СА ПСИМА ЛУТАЛИЦАМА – Повећан број уједа

На територије града Лознице прошле године повећан је број уједа паса, регистровано је 270 а у 2021. години 255 уједа. Од почетка године било је 87 уједа паса на територији Лознице а у самом граду петнаест

Недавно је у средњошколском парку у Лозници у раним јутарњим сатима нападнута  жена која је ишла на посао, а захваљујући помоћи суграђанина који се ту случајно нашао и отерао псе, трагедија је избегнута. Како незванично сазнајемо, жена је задобила лакше повреде. То је само један од најновијих случајева напада паса у нашем граду.

Како нам је рекла др Драгана Радојичић, помоћница директора за послове јавног здравља из области епидемиологије и микробиологије шабачког Завода за јавно здравље, на територији Мачванског округа прошле године повећан је број уједа паса, регистровано је 949, а 2021. године 792 уједа, што је повећање од 20 одсто. На територији града Лознице, у 2021. години било је 255 уједа паса а лане 270,  у самом граду  87 случајева. Највише озлеђених је међу радно способним становништвом, од 19-64 године, затим, особама до18 година, а остали су старији од 65. Озледе су нанете највише на ногама, затим рукама-подлактицама и шакама. Од почетка ове године на територији Лознице било је 87 уједа, а у граду 15.

– Напади паса на људе се дешавају због неодговорног понашања власника који своје псе остављају без надзора на туђим територијама, као и оних који псе воле, али не у својој кући, већ их само хране па они због тога штите ту територију – напомиње Радојичићева.

Како су нам рекли у КЈП “Наш дом”, прихватилиште за псе у Лозничком пољу у које може да смести две стотине паса је увек пуно, њихови радници редовно обилазе терен и збрињавају напуштене псе.

Сваке године у извештајима Градског јавног правобранилаштва у Лозници највећи број тужби грађана против града поднето је за накнаду штете због уједа паса луталица. Према последњим подацима који се односе на 2021. годину, Основном суду у Лозници по том основу, поднето је седамнаест тужби, а из претходне године пренета су 42 предмета. Просечно досуђена накнада штете због уједа паса луталица износи 74.577 динара, а просечно досуђени трошкови парничног поступка 44.141 динара. Последњих година повећан је број предмета који свој епилог добијају у мирном поступку. По овој основи Град је дужан да исплати 2,849 милиона динара што је за скоро 560 хиљада више него претходне године. У вансудском поступку закључено је 266 поравнања, а просечан износ по закљученом поравнању је 42.630 динара. За надокнаду материјалне штете коју су начинили пси луталице закључено је 50 поравнања, просечан износ који је  исплаћен је 11.345 динара.

Иначе, према подацима Организације за бригу о животињама (ОРКЕ), од 2015. до 2021. године у нашој земљи је  забележено 77.498 на,пада паса на људе, што значи да их је годишње у просеку готово 13.000 . Истичу, да су разлози агресивности различити – болест, полни нагон, заштита младунаца, али и да ли је пас на ланцу или непрекидно у боксу, да ли је социјализован. Уместо да се почне са системским мерама кажњавања власника, масовне стерилизације животиња, измене прописа којим ће напуштање пса постати кривично дело, не ради се ништа. Изгради се понеко прихватилиште, склоне се са улице луталице које су углавном власнички пси избачени из кућа а системска мера изостане, истичу у овој организацији.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАГОРКА РАДНИЋ ИЗ ГРНЧАРЕ – Прославила 102. рођендан

НАШИ СМО – Опстајање

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )