У ОШ ”ВУК КАРАЏИЋ” – Рамазанска вечера први пут

У ОШ ”ВУК КАРАЏИЋ” – Рамазанска вечера први пут

Месец Рамазана почео је јуче, а тим поводом су у Основној школи ”Вук Караџић” ученици исламске вероисповести који похађају веронауку приредили пригодну приредбу и ифтар – рамазанску вечеру. Како каже муфтија мачванско-подрињски Мехмедaлија ефендија Вели, вероучитељ, ово је први пут да се у некој школи у Србији приређује ифтар.

– Богу једином хвала, нека је милост и самилост Свевишњег Створитеља који нам је подарио тренутке нашег заједништва и рамазанског заједништва кроз ифтаре. Муслимани у Лозници, окупљени око школе ”Вук Караџић”, први пут организују ифтар у образовној институцији у којој верску поуку похађа 12 ученика. Они су пожелели да направе ифтар да угосте своје учитеље и другове и у то име смо приредили и мали програм. На овом подручју сам 28 година и учествујем у веронауци откако је у систему образовања и могу рећи да никада није било проблема, увек је леп однос и похвалан у свим школама у Мачви и Подрињу. Овде у Лозницу са задовољством долазим, и у ову и у ОШ ”Јован Цвијић” да поделим знање са овом децом како би се образовала да буду добри људи – каже муфтија Мехмедaлија.

Мехмедaлија ефендија Вели

Он објашњава да је Рамазан месец поста у којем се пости од зоре до заласка сунца, након чега долази време за ифтар, односно вечеру.

– То је месец у којем је Узвишени дао Куран, објавио последњу објаву и рекао нам: ”О, ви који верујете, прописује вам се пост, као што је прописан и народима пре вас”. Ја честитам свим верницима исламске вероисповести почетак Рамазана, а и нашим комшијама честитам скорашњи Ускрс, завршетак њиховог поста. Благодарно је то да смо заједно, да делимо и пост и међуљудске односе и тренутке који морају бити важни за нас не само из аспекта духовности, већ и софре па ћемо да делимо и духовност и ту храну коју нам је Свевишњи дао – поручује муфтија.

Ален Акаратовић (7), ученик првог разреда, Асан Мигић (9), трећи разред, и Јасмина Икановић (14), седми разред, кажу да су недељу дана припремали приредбу и да им је лепо и на часовима веронауке које похађају у две групе тако да свако учи оно што је примерено његовом узрасту.

Ифтару је присуствовала и бивша ученица ОШ ”Вук Караџић” Амина Бајрић која је сада матуранткиња Средње школе ”Свети Сава”. 

– Ја сам била у првој генерацији која је учила веронауку, а било нас је тада само троје, али је то, ипак, био прелеп период. Свуда смо ишли заједно, учили заједно и доста тога научили. Са годинама било нас је више, расло је интересовање. Вечерашњи догађај диван је и за ову школу и за Лозницу – каже Амина, која учи за медицинску сестру.

Муфтија Мехмедaлија поручио је окупљенима и да је пост потребан јер се њиме чисте и душа и тело.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФИЛМСКИ КАРАВАН ПАНТЕЛИЋА – Добривоје и Добрила – добро овог народа

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ – Три моста на Јадру и два на притокама

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )