ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР – О насиљу се не ћути

ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР – О насиљу се не ћути

Ивана Петарић

У Омладинском центру данас је за основце и средњошколце одржана радионица о дигиталном насиљу у оквиру кампање ”Ниси сам” коју спроводи ваљевска Канцеларија за младе (КЗМ). Дигитално насиље је широк појам, а често се под њим подразумева само насиље на интернету које је у вези са разменом експлицитних фотографија и видео-снимака, али у њега спадају и коментари и све друго што се данас може наћи на мрежи, рекла је Ивана Петарић, из ваљевске КЗМ.

– Дигитално наиље је доста раширено у Србији и млади су му изложени, а да тога нису ни свесни. Ми смо обишли десетак градова и упознали више од стотину младих који су били жртве неког облика насиља, а од тога 70 одсто интернет насиља. То су млади између 16 и 21 године. Насилници су скривени иза екрана и често су из наше најближе околине. Жртве се често плаче да пријаве насиље јер су и саме учесници тако што су добровољно послале фотографију или видео, или написали коментар. Звог породице и околине плаше се да пријаве, али људи жртве често осуђују пријавиле оне насиље или не, а млади то, нажалост, не схватају – каже Петарићева.

Гордана Марковић Сакић

Она је учесницима радионице, као жртва насиља, пренела своја искуства и како се изборила са тим. Навела је да никада не треба ћутати о насиљу и да се треба обратити особама у које жртва има поверење. На њу је претрпљено насиље утицало тако да сада нема проблем да каже да је била жртва и преноси своје искуство како би млади постали одговорни и према себи и својој околини, што и јесте сврха кампање.

Координатор лозничке КЗМ Бојан Лучић каже да је циљ да се ове године повећају активности у превенцији свих облика насиља и да се млади науче како да га препознају и како на њега да реагују.

– Млади се не усуђују да кажу родитељима да трпе насиље, не знају како да се обрате институцијама и често им је наш Омладински центар прва адреса. Ми обавестимо полицију, родитеље и тим за превенцију насиља у школи. Без заједничког рада надлежних – полиције, тужилаштва, центра за социјални рад и других који се баве младима, проблеми не могу бити решени – указује Лучић.

Психолог у ОШ ”Анта Богићевић” Гордана Марковић Сакић каже да се у основним школама, с обзиром на број ученика, могу очекивати случајеви вршњачког насиља и да све зависи од тога како које дете зна да реши проблем са другом и другарицом.

– Уколико деца код куће, или из ранијих искустава, науче да се неспоразуми могу решавати вербално и толерантно, онда ће у школама атмосфера бити добра и подстицајна. У основним школама је нулта толеранција према насиљу и трудимо се да на редовним часовима одељенске заједнице ради на превазилажењу неспоразума и ако се такве радионице редовно практикују, створи се атмосфера толеранције и ненасиља. Свако дете је за себе, свако има различите вредности, породице су различите и имају велики утицај, а када имамо добру сарадњу са породицом, онда ту нема проблема. Тада се на дете утиче са две стране, и од школе и од породице, и много се лакше реши проблем – каже Марковић Сакићева.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРВОГ ДАНА ПРОЛЕЋА – Уручене награде младим песницима

У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Радионица за младе читаоце

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )