У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Радионица за младе читаоце

Поводом обележавања Светског дана поезије, Центар за културу „Вук Караџић“ је данас у својим просторијама организовао у оквиру манифестације „Свет жена“, књижевну радионицу за децу „Прсти“, коју је водила професорка српског језика и списатељица за децу Данијеле Квас. Радионица је намењена млађим разредима основне школе с циљем да кроз рецитовање, глуму, цртање и певање изразе своју креативност и заволе књигу, а дружењу са гошћом присуствовали су ученици ОШ „Анта Богићевић“. Они су одговарали на питања да ли и колико читају, који им је омиљени писац или књига, као и о томе ко је све укључен у израду једне књиге пре него што она дође пред читаоце.

– Обрадовао ме је позив да дођем на „Свет жена“, али и чињеница да је неко у оквиру ове манифестације решио да угости писца за децу који се својим стваралаштвом, најпре, обраћа рецитаторима, али и реализује око годину дана радионицу „Прсти“. Она се односи на вршњачко насиље, његову превенцију и говори о томе колико је важно да се међусобно поштујемо, волимо и уважавамо од најмлађег узраста. Кроз радионицу учимо да, упркос томе што смо сви различити, па и не савршени, баш као и прсти на руци, али морамо живети заједно на нивоу мањих заједница, а тако и већих. Неопходно је да постоји толеранција, прихватање и љубав. Овде говоримо о насиљу а да ту реч уопште и не споменемо, све је прилагођено деци јер је настало на основу игроказа из моје друге збирке поезије „Рецитанка“. Наша деца су навикла да им се држе некакви говори али нисам сигурна колико то оставља трага. Деца су деца и са њима треба кроз интерактивну игру обрадити важне теме, а ово јесте таква тема – рекла је гошћа.

Данијелa Квас

Својим стваралаштвом се, како је објаснила, већ више од једне деценије обраћа рецитаторима, али и деци која воле поезију. На тај начин жели да деци стави до знања да су књиге корисне, да захваљујући поезији можемо глумити, рецитовати и певати, да књиге не треба да стоје на полицама и купе прашину, већ када аутор изда књигу, она треба да живи.

У вечерњем термину од шест сати, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, биће приређено и књижевно вече Квасове која иза себе, поред поменуте „Рецитанке“, има и збирку песама „Читанка за рецитаторе“ која спаја уметност речи и ликовну уметност јер је свака рецитација пропраћена адекватним илустрaцијама.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА, ШАБАЦ – Из сефа однели 3,5 милиона динара

ЗАВРШЕН ГРАДСКИ КОНКУРС – Стипендије за 144 најбоља ђака и студента

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )