ИЗЛОЖБА У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Руке као инспирација

Академска сликарка Катарина Аћимовић представила се синоћ у Галерији „Мина Караџић“ изложбом под називом „Мајчине“. Поставка обухвата таписерије, уља на платну, аквареле и цртеже на којима су руке основни мотив, а према речима ауторке, инспирацију је нашла у рукама своје мајке.

– Драго ми је што гостујем у „Свету жене“ јер је и моја изложба повезана са женама, пре свега са мојом мајком која је и модел, а и мени веома битна у овој теми. Зато се и изложба зове „Мајчине“, а руке моје мајке су приказане кроз ове слике и таписерије. Публика може да осети део мог сензибилитета јер ова тема вуче корен из мог детинства док сам гледала мајку и баку како везу и плету. То ми је било веома значајно јер сам и сама научила да плетем шал или капу, везем, улепшавам ћилим. Сада сам створила нешто што је моје и што представља моју уметност – рекла је за портал ЛН ауторка.

Рођена је 1999. године у Зворнику, а Средњу економску школу завршила у Лозници 2018. Дипломирала је четири године касније у класи професорке Јелене Каришик, на смеру сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Тренутно је на мастер студијама у класи професорке Биљане Ђурђевић, на смеру сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. До сада је имала самосталне изложбе у Бањалуци, Зворнику, а колективно је излагала и у Јајцу, Новом Граду и Шведској.

– У „Свету жена“ већ годинама представљамо жене из разних области и њихово стваралаштво, а ово је изложба која плени емоцијама. Осећа се дивна женска душа и нити које су преточене у слике и таписерије са најузвишенијим осећањем према мајци и баки – рекла је Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу „Вук Караџић“, који је организатор програма.

Историчарка уметности Марина Цветановић отворила је поставку указујући на то да често заборављамо какво значење имају човекове руке, иако су многи о њима писали, како историчари уметности тако и филозофи.

– Рука је у реалном животу али и у свету симбола некако посебна. Од пећинских цртежа па до савременог доба човек, уметник рукама ствара оно што му његов ум намеће. Руке говоре и остављају трагове. Катарину руке њене мајке које плету најтоплији џемпер враћају у детињство и традицију. Она их је уткала у своју уметност и дала им вечни живот – рекла је Цветановићева.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И …

ПОЧЕЛА ПРИЈАВА ЗА ПЕНЗИОНЕРСКЕ КАРТИЦЕ – Гужва испред ПИО фонда

У „СВЕТУ ЖЕНА“ О НОВИНАРКАМА – Жене треба оснажити

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )