СЛУЧАЈ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА – Шта кажу у Центру за социјални рад

Због вршњачког насиља у лозничкој ОШ “Вук Караџић“ у понедељак је одржан састанак руководства школе, школског педагога и психолога, представника Центра за социјални рад, полиције, просветног инспектора са петнаестак родитеља који су забринути за сигурност своје деце. У питању је насилно понашање ученика четвртог разреда који је у ову школу дошао пре четири месеца из Републике Српске. Како каже директор школе Владан Андрић, дечак није, и не може да буде, “избачен” из школе јер је основно образовање обавезно, већ је он школе мењао, како се његова мајка селила. Напомиње, да су из школе још у јануару тражили од Центра за социјални рад да се дечаку одреди пратилац, рок је био 60 дана и он истиче ових дана.

Питали смо надлежне у Центру: Шта је договорено на састанку одржаном у школи, када ће дечак добити пратиоца и шта то конкретно значи, шта још може да се предузме у решавању овог проблема, да ли су у Центру разговарали са родитељима дечака као и са самим дечаком, шта може бити узрок таквом његовом понашању?

Добили смо следећи договор који преносимо у целости:

– Поводом конкретног случаја, у Основној школи „Вук Караџић“ одржан је састанак којем су присуствовали представници Центра за социјални рад у Лозници, Полицијске станице у Лозници и саме школе (директор и педагошко-психолошка служба) са циљем да се пронађе решење које је у најбољем интересу малолетног детета, али и друге деце која похађају наставу у овој школи. На састанку представници су изнели своја искуства и предлоге, те је закључено да ће Центар за социјални рад заједно са осталим релевантним установама и организацијама, а најпре школом, радити на пружању одговарајућих услуга овом малолетном детету.

Овде је веома важно истаћи да се ради о детету које потиче из породице у којој нема једног родитеља, детету које је више пута мењало животну и школску средину услед честе промене места становања родитеља, чију породицу одликује неповољна економска ситуација. Сви ови и други фактори негативно су се одразили на само дете које сада има проблеме у понашању. У односу на актуелни догађај у Центру за социјални рад са овом породицом рад је отпочет знатно раније због неприлагођеног понашања детета у претходне две школе тако да стручни радници већ дужи временски период интензивно раде са дететом и његовим родитељем на превазилажењу проблема и на унапређењу родитељских вештина. На основу досадашњег вишемесечног рада, током којег су исцрпљени сви облици саветодавног рада, можемо да закључимо да се жељени исходи нису остварили те ће орган старатељства предузети одређене строже мере из области породично-правне заштите малолетног детета.

Као установа социјалне заштите која обавља и послове заштите и помоћи породици, разумемо забринутост родитеља друге деце, као и шире јавности те у вези са тим истичемо да ћемо удружено са осталим субјектима система борбе против вршњачког насиља настојати да благовремено и на одговарајући начин реагујемо на феномен вршњачког насиља.

В. М.

ЛОЗНИЧКА ПОЛИЦИЈА – Ухапшен због дроге

У ЛОЗНИЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ – Хуманитарни концерт

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )