ЖЕЉКО ВАСИЉЕВИЋ ПРОМОВИШЕ КОШАРКУ ШИРОМ СВЕТА – Тренинзи у више од 50 земаља

Пре осам година, као инструктор Светске кошаркашке федерације (ФИБА), Лозничанин Жељко Васиљевић кренуо је да промовише кошарку широм света. Обишао је више од 50 земаља на свим континентима где је држао предавања, али и тренинге младих кошаркаша. Боравио је у земљама које већ имају завидну кошаркашку репутацију попут  Шпаније, Аргентине, Бразила, Аустралије, али и у оним које тек праве прве кошаркашке кораке, попут Кувајта.

– Све је више земаља које немају кошаркашку традицију, али желе да уче и улажу у кошарку. По први пут ћу путовати у Индонезију, а у априлу ме чека и пут у Барселону и Кувајт, па онда поново у Шпанију, али и у Немачку. Договорено је да отпутујем и у Кину где сам већ био неколико пута, а онда у Енглеску, па у септембру у Бразил. Евидентно је да је кошарка све популарнија и да многе земље све више улажу у њен развој. Схватили су да треба кренути од млађих кошаркаша и да са њима треба радити, пре свега, на техници – каже Васиљевић.

Истиче да у свакој земљи коју посети најпре држи предавања која су у оквиру обуке тренера, а после тога има показне тренинге на којима практично показује како треба држати тренинге. Све оно о чему су говорили на тренинзима преноси на терен. Каже да је велки број земаља прихватио систем обуке какав је у Србији.

– Земље које немају кошаркашку традицију захвљујући великом раду и улагању у млађе категорије постижу све боље резултате. Најбољи пример је Енглеска које наговештава да би се у будућности могла наћи међу најбољима на светру. Србија је одиграла неколико тешких утакмица са њима. На рад са млађим категоријама обраћам највише пажње. Радимо и на техници и на тактици и то са играчима од осам до осамнаест година. Из неког рекреативног и аматерског рада у тим земљама се ушло у полупрофесионални рад и то је дало резултате. Румуни улажу много пара у развој кошарке, Мађарска такође. А ту су и кошаркашки много развијеније земље попут Русије, Турске, Италије, Немачке које улажу много у кошарку и спорт уопште – подсећа он.

Сматра да би се за даљи развој кошарке у Србији требало фокусирати на млађе играче. Он је годинама радио са млађим категоријама у КК Лозница, а посебан траг оставио је када је радио са женском кошаркашком екипом. Тренутно води јуниоре и кадете КК Лозница који постижу одличне резултате, а ту је и школица кошарке.

 – Све честитке људима који воде КК Лозница за велики рад и успехе које постижу. На прагу су уласка у виши ранг и надам се да ће успети у томе. То је добро за популаризацију кошарке у овом крају. Све похвале заслужују Неговановић и Гајић који одлично раде, а добре тренере имају и млађе категорије и то у будућности мора дати резултате. Подсетио бих и на сјајне кошаркашице које су поникле у нашем клубу. Не смеју се заборавити кошаркашице попут  Мирјане Марковић, Иване Панић, Тање Глишић, Лидије Милошевић, Сање Сандић, Тамаре Недић, Мирне Матић, Слађане Тошковић, Марије Кондић, Маријане Симић, Марије Југовић, Тине Јовановић, сада Крајишник, Снежане Чолић, Јелене Репић, Ане Миловановић, Јоване Видаковић, Александре Црвендакић, Саре Вучићевић. То су кошаркашице које су играле за репрезентацију Србије, а од Кошаркашког савеза Србије стигло је велико признање за Тину Крајишник која је изабрана за најбољу кошаркашицу наше земље у прошлој години. Поникла је у Лозници, као и Александра Црвендакић која игра озбиљну европску кошарку и која ће у наредним годинама бити једна од најбољих кошаркашица. Све су поникле у Лозници, вредно радиле и захваљујући томе постигле запажене резултате – истиче Васиљевић.

В. Ст.

Фото: ЛН и лична архива

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КАРАТЕ: ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ – Марку злато

АК ЈУНИОР, КРУПАЊ – Десет медаља у Сремској Каменици

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )