НА КОМЕМОРАЦИЈИ – Опростили се од Петра Петровића

Комеморативним скупом у Вуковом дому културе од Петра Петровића (1956-2023) опростили су се данас чланови његове породице, бројни пријатељи, колеге и сарадници с којима је провео дуги низ година у КУД „Караџић“, Клубу писаца „Вуково перо“, некадашњој „Вискози“ и као просветни радник у школама у Липници и Јадранској Лешници.

У име КУД „Караџић“ од Петровића се опростио Зоран Грујић подсетивши на више од три деценије дружења и заједничког рада на очувању културе, обичаја и традиције јадарског краја.

– Био је писац, глумац аматер, здравичар, сликар, а његово име препознатљиво је у лозничком културном миљеу. Током година проведених у „Караџићу“ показивао је своју ширину и разноврсне таленте, а љубав према родном Горњем Добрићу и Јадру донела му је и препознатљиво уметничко име Петар од Јадра – рекао је Грујић.

Он је додао да је Петровић током рада у лозничком позоришту остварио десетак значајних улога и  да је почео 1990. године режирајући „Церску битку“, за коју је урадио и сценографију и играо Поручника.

– Већ 1994. у истоименој представи игра Четника, а наредна година била му је такође плодоносна. Сликао је декоре, радио костиме, сценографију, позајмљивао глас у неким представама. Последњих година мање је био присутан у позоришту, али је свој глумачки таленат исказивао у различитим улогама у етно-документарним филмовима Добривоја и Добриле Пантелић – рекао је Грујић истичући Петовићев допринос који је дао и као управник позоришта, члан Управног савета и Управног одбора КУД „Караџић“, а да је за допринос развоја лозничке позоришне сцене награђен признањем „Петар Грујић“ на Фестивалу глумачких остварења 2018. године.

Последњи поздрав у име етно-групе „Лозице“ упутила му је Дуња Блажић, као школски друг од Петровића се опростио Хаџи Милан Ивановић, у име песника дугогодишња пријатељица Љиљана Браловић, песникиња из Прањана, а у име Клуба „Вуково Перо“, председник Љутомир Рундић.

После опела испред родне куће Петар од Јадра сахрањен је на месном гробљу у Горњем Добрићу.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОШАРКА: ПРВА ЛИГА „ЗАПАД“ ПЛЕЈ-ОФ – Бољи од Зекаса 75

ФУДБАЛ: ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – И бод је добар

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )