У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Сусрет предузетница Србије

У „СВЕТУ ЖЕНА“ – Сусрет предузетница Србије

Програм манифестације „Свет жена“, коју током марта организује Центар за културу „Вук Караџић“ у циљу неговања вредности и афирмисања стваралаштва жена у разним областима, данас је настављен сусретом пословних жена из Србије који последњих десетак година приређује Удружење пословних жена „Креативна визија“ из Лознице. Оне су се окупиле у Галерији „Мина Караџић“, где су присуствовале радионицама „Импостер синдром – како невољно саботирамо саме себе“ и „Уметност и нове технологије у свету и код нас“.

Прву је водила Наташа Павловић Бујас, менторка и консултаткиња, власница маркетинг и ПР агенције „Блумен Гроуп“ и чланица Удужења пословних жена Србије, истичући да се импостер синдром све чешће помиње, како у пословном свету тако и у свакодневном животу. Кроз различите примере и разговор објаснила је да је реч о појави која се може десити свакоме и да је ретко ко може избећи.

– То је више феномен данашњице него какво ментално обољење, само га треба препознати. Свакој од нас се јављају сумње да ли смо веште у послу који обављамо, имамо ли довољно талента и показујемо ли резултате у ономе што радимо. То је страх који имамо и често се плашимо да ће неко због тога сматрати да смо без правог разлога на некој позицији. Импостер синдром се дефинише тек када особа верује да није довољно способна за нешто или да није заслужила прилику која јој се пружа. Лични пример сам доживела пре више од десет година када је стигло некакво признање путем мејла, а моја прва реакција је била да задуженом за мејлове кажем да провери адресу с које је стигла та порука. Нисам поверовала да је баш нама стигла награда јер нисам имала довољно вере у себе – рекла је она.

Објаснила је да се овај синдром као психолошки феномен препознаје, пре свега, код жена које су оствариле веома значајне животне резултате и да се манифестује када особа верује да су добијене прилике и постигнути успеси резултат среће и случајности, а не преданог рада, знања и вештина.

– Превазилажење синдрома се може постићи разговором, не дозвољавајући да нас стид и срам спрече да уопште говоримо о неким темама или да се истичемо у било чему. Треба одвојити чињенице од емоција. Реалност је често другачија од нашег стања и осећања, зато пре сваке важне одлуке размислите и напишите шта су чињенице, а шта ваше мисли и осећања – поручила је гошћа „Света жена“.

О другој теми говорила је уметница Едина Селесковић из Тузле која је студирала и две деценије живела у Америци где је научила како од уметности може да се заради. Управо је то и била тема о којој је говорила, а своја искуства пренела ја младим уметницама и креативним женама.

– Ово су наши сусрети када нам долазе жене из света бизниса, уметности, медицине, студенткиње и на наше велико задовољство данас је много младих жена које су ту да чују искусније од себе. Теме су их привукле и драго нам је због тога. Са нама је двадесет жена из Прибоја, Новог Сада, Шапца, Ваљева, наших сарадница и пријатељица код којих и ми редовно гостујемо када организују манифестације у својим градовима – рекла је за портал ЛН Снежана Перић, из „Креативне визије“, која је била и домаћин овог скупа.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Дремеж

У ТРШИЋУ – Уручене награде „Др Драга Љочић“

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )