ХЕ ‘’ЗВОРНИК’’ – Рекордна производња

Хидроелектрана ‘’Зворник“ остварила је 2. марта нови апсолутни рекорд у дневној производњи електричне енергије од 2.923 мегават-часа. Најбољим дневним резултатом у 68 година дугој историји ове дринске хидроелектране за пет мегават-часова је надмашен претходни рекорд постигнут 23. децембра прошле године, саопштила је јуче ‘’Електропривреда Србије“.

Једна од најстаријих хидроелектрана и најстарија на Дрини наставила је да обара рекорде у производњи захваљујући обновљеним агрегатима и опреми. ХЕ ‘’Зворник“ је, наводи се у саопштењу, потпуно ревитализована од 2016. до 2020. године и низ рекорда од завршетка тог посла потврда је квалитетно и успешно обављених радова. На агрегатима је комплетно замењена главна електро-машинска опрема.

Како прецизирају из  ‘’Електропривреде Србије“ уграђене су потпуно нове турбине, генератори, блок-трансформатори, разводна постројења 110 кВ, систем управљања и заштита, као и остали помоћни системи.

Снага ХЕ „Зворник“ ревитализацијом је повећана за додатних 30 мегавата и сада износи укупно 126 мегавата. Ревитализација је допринела и мањим трошковима одржавања, значајно је унапређен еколошки аспект уз додатно очување животне средине, а радни век ове хидроелектране продужен је за нових 40 година, наводе из ‘’Електропривреде Србије“.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОШАРКА:  ПРЛ “ЗАПАД”, ПЛЕЈ-ОФ – Дерби са Јагодином

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Нова поставка о Лозничанима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )